Tartus saab sõita iseliikuva bussiga

LEPM
Copy
Iseliikuva bussiga on kõigil huvilisel lubatud sõit kaasa teha.
Iseliikuva bussiga on kõigil huvilisel lubatud sõit kaasa teha. Foto: Mati Leet

Ülikoolilinnas sõidavad kuu aega Autovabaduse puiestee ümbruses ettevõtte Auve Tech iseliikuvad bussid, millega huvilistel on lubatud sõit kaasa teha.

Kõik huvilised said iseliikuva masinaga tutvuda juba reede õhtul, kui toimus Autovabaduse puiestee avaüritus. Lisaks esitleti kesklinna pargis maailma esimest ja seni ainsat vesinikul töötavat isebussi.

Autovabaduse puiestee alani hakkab Laia tänava poolt sõitma kaks elektrilist iseliikuvat bussi. Bussid sõidavad kuus tundi päevas ning läbivad peatust iga kümne minuti tagant. Täpne marsruut ja peatused veel selguvad.

Järgmise nädala lõpus sõidavad iseliikuvad bussid Eesti Rahva Muuseumi lähistel Rally Estonia 2021 üritusel. 19. juulist kuni . augustini on iseliikuvad bussid regulaarselt Autovabaduse puiestee ümbruses.

Kodumaine tehnoloogiaettevõte Auve Tech tegeleb autonoomsete süsteemide ja isejuhtivate sõidukite arendusega. Auve Techi eesmärk on toimivate ühistranspordi lahenduste täiustamisega vähendada erasõidukite osakaalu, vabastada seeläbi linnaruum massiivsetest parklatest ja muuta transpordilahendused nutikamaks ja jätkusuutlikumaks. Elektrilised isesõitvad bussid on varustatud LiDAR-ite, GPS-i ja mitmete kaameratega, et tagada kõikidel ajahetkedel 360-kraadine nähtavus ja kiire reageerimine ümbritsevale keskkonnale.

Autovabaduse puiestee on külastajatele avatud 9. juulist 8. augustini. Sel aastal on kuu aega kestva ürituse fookuseks keskkond ning alal kasutatakse pandinõusid, tarbitakse taastuvenergiat, pudelivee asemel pakutakse tasuta joogivett, sorteeritakse jäätmeid ja mõõdetakse sündmuse mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles