GALERII Lõõtsaässadest oli parim Rasmus Kadaja Mulgimaalt

Mati Määrits
, reporter
Copy

XXVI Võru pärimustantsufestivalil toimunud võistumängimisel Teppo-tüüpi lõõtspillidel selgusid ka järjekordsed lõõtsavirtuoosid, ässade klassis pälvis kõrgeima tiitli Mulgimaa noormees Rasmus Kadaja.

Pärit on Rasmus Karksi-Nuiast, kus õppis muusikakoolis seitse aastat akordionit. «Aga võtsin poole muusikakooli pealt lisapilliks karmoška ja lõõtspilli. Õpetama hakkas mind tuntud muusik Margus Põldsepp,» rääkis ta vahetult pärast tunnustuse vastuvõtmist.

2014. sai noor lõõtsamees Heino Tartese valmistatud pilli, sugulastelt aga 1944. aastal valmistatud Karl Ostra pilli. «See on vana kõlaga pill, millega saab ka üksinda mängida. Tartese omaga saab jälle teistega kokku mängida. Pigem meeldib mulle ikka koos mängida, sest siis on lahedam ja saab nalja,» tunnistas Rasmus.

Mängimisse jäi paus sisse

Mängib noormees ansamblis Lõõtsavägilased, mis toob endaga kaasa päris palju esinemisi. «Vahepeal jäi mängimisse küll väike paus sisse, sest teenisin Kuperjanovi pataljonis aega. Ühe linnaloa ajal tõin pataljoni ka pilli sisse ja siis lõin sellega teistele meeleolu. Harjutamiseks seal küll eriti aega polnud, sest oli vaja sõjavärgiga tegeleda,» märkis pillimees.

Õppida tahab Rasmus Tartu ülikoolis infokorraldust. «Kaalusin algul ka muusikuteed, aga õpetaja Margus Põldsepp soovitas, et õpi ikka üks amet ka ära - siis on kindel töökoht olemas. Eks pilli mängin ikka edasi,» oli lõõtsaäss kindel.

Võistumängimise parimad

Ässade klassi võitis Rasmus Kadaja. Teise koha pälvis Silvi Sisas ning kolmanda koha Ülar Saarniit.

Täiskasvanutest jagasid esikohta Oliver Leppik ja Herbert Konnula, kolmas oli Mart Kirotar.

Eesti pärimusmuusika traditsiooni kandja eripreemia mängis välja Natali Ponetajev. Kõrvi talu eripreemia said Sten-Kaimar Abel ja Oliver Merilo. Kõige tublima väikese mängija eripreemia pälvis seitsmeaastane Kendra Põdra. Publiku lemmik oli Rasmus Kadaja.

Ässade klassis osalesid varasematel aastatel täiskasvanute klassi 1.-3. koha võitnud mängijad. Võrus on seni kroonitud neli lõõtsakuningat – kolmekordset ässade klassi võitjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles