Metsa all vedeles vana diivan

Kristina Pihlapuu
, Suvereporter
Copy
Inimesed viivad metsa alla ka asju, mida saab tasuta ära anda.
Inimesed viivad metsa alla ka asju, mida saab tasuta ära anda. Foto: Risto Sepp

Nagu aamen kirikus, on metsa all jalutades kindel, et ühel hetkel komistame mingit sorti võõrkeha otsa, mille koht ei ole metsas. Näib, et vaatamata kõigile püüdlustele ja tehtud teavitustööle, ei jõua sõnumid metsa puhtana hoidmisest siiski kõikide inimesteni.

Hiljuti leidis riigimetsa majandamise keskus (RMK) Valgamaal Raavitsa külas metsa visatud osadeks võetud diivani. RMK Valgamaa metsaülema Risto Sepa sõnul ei ole inimesed piisavalt teadlikud, mida oma jäätmetega peale hakata: «See on uskumatu, et inimesed ei saa aru, mida saab tasuta ära anda.»

Tema sõnutsi on kummaline, et metsa viiakse näiteks riideid, kuid kõige rumalam leid metsast on puulehed ja -oksad kilekoti sees. «Vala need välja ja võta see kott endaga kaasa,» rääkis metsaülem. Veel on RMK leidnud metsast näiteks televiisoreid, autorehve ja ehitusjäätmeid. «Ehitusjäätmetest võib ühtpidi aru saada, kuna nende eest tuleb maksta ja inimene ju raha maksta ei taha,» lausus Sepp.

Sel aastal on RMK Valgamaa riigimetsast korjanud juba ligi kolm tonni prügi. Sepa sõnul ei paista lähiajal ka langustrendi: «Maht on jätkuvalt kõrge.»

Metsaülema sõnul on ennetustöö pigem keskkonaaministeeriumi haldusala, kuid ka RMK on pannud metsa näiteks silte nii eesti kui ka vene keeles. Samuti on mõnes kohas üleval kaamerad. Kuigi prügi metsa viijaid on keeruline tuvastada, on Sepp lootusrikas, et ehk saadakse ka keegi kätte: «See pole küll eesmärk, aga võib-olla suudame mõnda inimest natuke koolitada.»

Metsaülem julgustab inimesi RMK-d teavitama, kui nad metsas jäätmeid ja prügi märkavad. Sepp ise on sattunud juhuslikult ka ühismeedia gruppides postitustele, mis juhatavad metsas asuva prügini. RMK-ga ühendust võttes tuleks siiski välja selgitada võimalikult täpne asukoht ja kõige parem oleks edastada ka koordinaadid. «Ikka teavitage, aga ärge viige ja siis teada andke,» rääkis metsaülem, et igasuguseid asju võib ette tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles