Valga valla rahvas ihaldab uusi mängu- ja trenniplatse

Kristina Pihlapuu
, Suvereporter
Copy
Valgalased soovivad rohkem värskes õhus ajaveetmisvõimalusi. 
Valgalased soovivad rohkem värskes õhus ajaveetmisvõimalusi. Foto: Arvo Meeks

Maikuus selgus Võru linna esimese kaasava eelarve hääletuse võitja ning nüüd on jõudnud kord ka Valga vallani. Teoks saavad lausa kaks enim hääli kogunud projekti. Kaasava eelarve tulevik on aga hääletajate otsustada.

Valga vallas toimub esimest korda kaasava eelarve rahvahääletus, kuhu pääsesid 21 esitatud ideest 16. Enim hääli kogunud ideedest teostab Valga vald vähemalt kaks, kuid tingimus on, et need asuvad erinevates piirkondades. Kaasava eelarve jaoks on vald eraldanud 50 000 eurot, aga mitte rohkem kui 25 000 eurot ühele projektile.

Esitatud idee võis olla objekt, mis on avalikult kasutatav ega tekita valla eelarvele olulisi täiendavaid kulusid või ka üritus, mis toetaks kogukonna arengut. Lõppvooru pääsenud projektid on siiski kõik seotud objektidega ning ühtegi üritust nende seas ei ole.

Rahvahääletus toimub VOLIS-e keskkonnas ja kestab 20. juulist kuni 30. juulini. Korraga saab anda hääle kolmele erinevale algatusele. Võitjaks osutunud projektid peavad valmima hiljemalt järgmise aasta jooksul.

Rahva ja valla soovid ühtivad

Valga vallavanema ja ideede sõelumiskomisjoni esimehe Monika Rogenbaumi sõnul laekus hääletusele uudseid ideid, aga ka projekte, mis lahendavad murekohti, millest omavalitsus juba teadlik oli – need jagunesid umbes pooleks. Rogenbaumi sõnutsi kajastab mitmeid ideid ka valla arengukava, kuid mitte nii konkreetsete objektidena: «Mänguväljakud ja treeningplatsid on olnud ka valla soov, et inimesed saaksid aktiivselt vaba aega veeta.»

Vastuoluliseks on kujunenud Nipernaadi skulptuuri viimine Säde pargist Valga keskväljakule, kuna vallavanema sõnul on leidnud projekt endale ka üksjagu vastaseid. «Vaatame siis, kuidas rahvas sellesse suhtub,» sõnas ta.

«Praktiliselt iga idee on minu meelest väärt ja saab millalgi ka ellu viidud,» rääkis Rogenbaum, et ka projektid, mis piisavalt hääli ei kogu, leiavad tõenäoliselt tulevikus rahastust mõne teise meetme kaudu.

Tulevik sõltub hääletajatest

Vallavanema sõnul näitab kaasav eelarve, milliseid kitsaskohti näevad valla elanikud ning samas pakuvad nad ka omaltpoolt lahendusi. Ka vallavolikogu esimehe Lauri Drubinši sõnul on eelarve tervitatav ning laseb teoks teha toredaid projekte: «Inimestele on see tore vaheldus, mis lubab ka neil kaasa rääkida.»

Rogenbaumi sõnutsi ei anna vald hinnanguid enne kui üks protsess on läbi tehtud ja ka ideed juba ellu viidud. «Kuidas edasi minnakse, see sõltub vallavolikogu tahtest järgmistel aastatel,» lausus ta. Volikogu esimehe sõnul sõltub kaasava eelarve tulevik suuresti sellest, kui palju on ideedel hääletajaid: «Mõte on ju selles, et võimalikult palju inimesi annaksid oma arvamuse.»

HÄÄLETUSELE JÕUDNUD IDEED

Hargla avaliku mänguväljaku rajamine - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Mänguväljak erinevas vanuses laste kiikude, külakiige, liivakasti, poksikoti, korvpallistatiivi ja mängulinnakuga Hargla külaplatsile. Eelmine mänguväljak oli lagunenud ning lammutati 2020. aastal ja peagi läheb lammutamisse ka külakiik.

Korvpalliplats Lüllemäel - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Lüllemäe põhikooli territooriumil asuva korvpalliplatsi remont. Väljak on rajatud 1970. aastatel ja pole amortiseerunud pinnase tõttu aastaid kasutuses olnud.

Külaplatsi ja eakatele välitreenimisala rajamine Kaagjärvele - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Välijõusaal ning külaplats külakiige, puhkekoha ja valgustusega Kaagjärve küla keskusesse. Need on avatud aastaringselt ja loovad võimaluse värskes õhus puhkamiseks.

Lüllemäe küla säravaks ja atraktiivseks - eeldatav maksumus 10 000 eurot

Korrastatakse Lüllemäel asuva Karula Vabadussõja mälestussamba ümbrus. Paigaldatakse prožektorid, mis valgustavad sammast alt üles ja muudavad selle nähtavaks ka pimedal ajal. Uue hingamise saab trepist sambani viiv jalgtee ning sinna juurde pannakse ka istepingid ja prügikast. Võidutule hoidmiseks paigaldatakse plaatidest tulealus ja hoidik tõrviku jaoks.

Nipernaadi skulptuuri ümber paigutamine Valga keskväljakule - eeldatav maksumus 6000 eurot

Nipernaadi skulptuuri teisaldatakse Säde pargist Valga keskväljakule ning selle juurde paigaldatakse valgustus. Praegu jääb skulptuur varjulisse kohta ja peamistest liikumisteedest kõrvale.

Pedeli puhkeala välijõusaali arendus - eeldatav maksumus 13 000 eurot

Pedeli IV paisjärve ääres asuvale välijõusaalile lisatakse kuue erineva funktsiooniga keharaskusel töötavat välitreeningvahendit. Lähim niisuguste seadmetega välijõusaal asub Läti Valkas.

Puhke- ja grilliala rajamine Roosi tänava haljasalale - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Roosi tänav haljastatakse, sinna ehitatakse pingid, lauad ja grillimiskoht ning paigaldatakse valgustus. Lastele ehitatakse kiigud ja liivakast. Haljasalalt kõrvaldati vanad garaažid ja nüüd saab sealsete kortermajade elanike jaoks puhkeala rajada.

Räni pargi madalseiklusrada - eeldatav maksumus 25 000 eurot.

Valga linna Räni parki rohealaga ümbritsetud puude vahele ehitatakse madalseiklusrada või liikumisrada. Seiklusrada saab kasutada iga ilmaga ning see sobib nii lastele kui täiskasvanutele.

Sepa ja Uue tänava korterelamute kvartalikeskus - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Paigaldatakse üks laste mänguväljaku terviklahendus ning eakatele mõned eraldiseisvad aiapingid, pergola, mis kaitseb päikse eest ja lauaga istumiskohad. Väljak on mõeldud eelkõige ümbritsevate kortermajade elanikele, kuid on avalikult kasutatav kõigile.

Sooru korvpalliväljaku rajamine ja jalgpalliväravate soetamine - eeldatav maksumus 20 000 eurot

Sooru külla rajatakse asfaltkattega 18m x 15m tänavakorvpalli väljak ja soetatakse kaks jalgpalliväravat. Eelmisel aastal sai püsti üks korvpallikonstruktsioon, aga muru peal palli põrgatada pole võimalik.

Tsirguliina ja Lüllemäe mini-rambid - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Tsirguliina ja Lüllemäele ehitatakse mini-rambid, et ka väljaspool Valga linna saaks tegeleda tänavaspordi aladega.

Valga kesklinna mängulinnaku rajamine - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Pedeli kolmanda paisjärve või Siili keskuse ala lähedale paigaldatakse mängulinnak koos turvaala ja kiikede ning pisemate atraktsioonidega. Valga kesklinnale lähim mänguväljak asub Riia tänava ääres.

Valga valla Sooru puhkeala ehk parim piknikuala - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Korrastatakse lõkkekohad, paigaldatakse uued pingid, varikatus küttepuude tarvis ja remonditakse tualetid. Lastele rajatakse puhkealale väike mänguväljak ning vajalik on ka liivaranna ja ujumissilla ehitus.

Valga valla motiiv-konn - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Valmistatakse umbes kümme valubetoonist konna skulptuuri, mida kasutada linnaruumi ilmestamiseks ning millest saaks linna sümbol. Konnad saavad olema erinevad: armunud, riidlevad, lapsega, raamatuga jne.

Valgustusega purskkaev Pedeli jõe viimasele paisjärvele - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Purskkaev rajatakse rannaala ja üle järve asuva pumpla vahelisele alale. Senini ei ole Pedeli järvesid mingil viisil kaunistatud, kuid paisjärv on esimene suurem maamärk, mis linna sisenejaid tervitab.

Väikelaste mänguväljak Valga Räni parki - eeldatav maksumus 25 000 eurot

Räni parki Siguri tänava äärsele platsile rajatakse mänguväljak karusselli, vedrukiige, mängulinnaku, ronila, võrkkarusselli ja malelauaga. Mänguväljakut saavad kasutada kõik Valga linna lapsed vanuses üks kuni kaheksa eluaastat ja samuti külalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles