Ratta transpordiks tuleb osta eraldi pilet

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Jalgratastega reisijad Tallinnas Valga rongile minemas.
Jalgratastega reisijad Tallinnas Valga rongile minemas. Foto: Tairo Lutter

Alates 26. juulist muutuvad Elroni rongides jalgratastega reisimise tingimused. Suvehooajal tuleb edaspidi rattale osta rattapilet. «Rataste rohkus takistab rongis liikumist, mistõttu ei pääse reisijad WCsse, teenindaja ei saa liikuda, sõitjad ei saa istekohale. Tekivad hilinemised, sest rataste sisenemine-väljumine võtab aega. Olukord on ka ohtlik, sest kiirpidurduse korral ei ole rattaga C-alas seisjal kuskilt kinni võtta,» kirjeldas olukorda Elroni müügi- ja arendusjuht Ronnie Kongo.

Muret on tema sõnul seni püütud lahendada teiste abinõudega. «Paljudes jaamades on häid rattahoiuvõimalusi; elektrirongides oleme sissepääsualasid avaramaks muutnud, et lapsevankriga reisijad saaks kasutada ka teisi vaguneid ning seeläbi on ka ratastele C-alas senisest enam ruumi. Kahjuks ei ole need meetmed piisavad.»

Ta rõhutas, et keskkonnasõbralike liikumisviiside, sealhulgas rataste menukus on iseenesest teretulnud. «Oleme oma uute rongide tellimisel näinud ette rohkem ruumi ratastele. Ronge tuleb aga juurde alles 2025. aastal ning olemasolevate mahutavus on piiratud.»

Rattapilet kehtib aprillist oktoobri lõpuni. Hind sõltub reisi pikkusest ja on pool vastava täispileti hinnast, minimaalselt euro. Pilet tuleb osta rongis klienditeenindajalt, sest Elron ei saa tagada, et jalgratas väljumisele peale mahub.

Kongo rõhutas, et kui reisijal on omavalitsuse makstud tasuta sõidu õigus, siis rattale see ei laiene. Küll ei pea rattapiletit ostma need, kellel tasuta sõiduõigus ühistranspordiseaduse alusel (laps, kes ei ole käimasoleva õppeaasta 1. oktoobriks saanud seitsmeseks või kelle koolikohustuse täitmise alustamine on edasi lükatud; kuni 16-aastane puudega isik; sügava puudega isik; raske nägemispuudega isik; sügava või raske nägemispuudega isiku saatja) ning 65+ vanuses reisijad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles