Võrumaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Lastekirjanik Triinu Laane juhatusel saab Rõuge kunstikuuris teoks lugude rääkimine ja meisterdamine.
Lastekirjanik Triinu Laane juhatusel saab Rõuge kunstikuuris teoks lugude rääkimine ja meisterdamine. Foto: Mati Määrits

Õpitakse aeglasemalt elama

Juuli lõpus leiab Rõuges, Viitinas ja Pähnil aset kahepäevane muusika- ja sõnasündmus «Aigu om!».

28.–29. juulil peetav üritus väärtustab kohalikku rikast pärimuskultuuri, kohalikke inimesi, lugusid ja unikaalset looduskeskkonda ning kannab sõnumit aeglasemast ja looduslähedasemast elust. Kokku saavad mõnus muusika ja väle mõte, kohalik talent ja maailmategija.

«Aigu om!» ei rõhu suurusele, vaid pigem kogukonda ja teisi osalevaid inimesi ühendavatele väiksematele ettevõtmistele, mis koos moodustavad tervikprogrammi. Ka valitud esinejad on moel või teisel Rõuge või Võrumaaga seotud. LEPM

Võrumaal said 350 projekti KIKi toetuse

Kolm aastat tagasi startinud keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) eraisikute vee- ja kanalisatsioonitaristu programm on jõudnud lõpusirgele. Seoses eelarve täitumisega lõppes taotluste vastuvõtt 20. aprillil. Programmi said esialgu taotlusi esitada eraisikud, kelle elamu või suvila asub üle 2000 tarbijaga reovee­kogumisalal. Eelmise aasta suvest seda piirangut enam polnud.

Toetuste eraldamisega tagati inimestele kvaliteedinõuetele vastav joogivee kättesaadavus ning reovee nõuetekohane kogumine ja puhastamine.

Tänu KIKi suurele panusele ja võrukate entusiasmile sai Võrumaal mainitud toetust 350 kinnistut, Põlvamaal oli see arv 83. «Tänan kõiki, kes sellele suurepärasele tulemusele kaasa aitasid ning andsid oma panuse keskkonnahoidu. Hoiame pöialt, et ka 18 Võrumaalt ja kolm Põlvamaalt esitatud ootel olevat taotlust leiaks rahastust,» sõnas ASi Võru Vesi juhatuse liige Juri Gotmans.

Eraisikute vee- ja kanalisatsioonitaristu rajamise programmi kogumaht oli 16,3 miljonit eurot, sellest Võrumaale jagus toetusi 1 047 894 euro ja Põlvamaale 240 958 euro ulatuses. LEPM

Nakkus jõudis Rõugesse töökohtade kaudu

Rõuge vallas oli terviseameti andmetel neljapäevase seisuga seitse koroonaviirusega nakatunut, kõiki kimbutamas ülinakkav Delta tüvi. Haiged kuuluvad kahte peresse ning nendeni on haigus jõudnud töökohtade kaudu teisest maakonnast. Terviseamet on suunanud nad isolatsiooni.

Delta tüvi on äärmiselt nakkav ja lastel reeglina asümptomaatiline, see teeb leviku väga kiireks ja salakavalaks. «Mõistame, et kodus püsimine on praegusel ajal väga raske, kuid inimestest eemale hoides saab siiski käia õues jalutamas, metsas või mõnes kõrvalises ujumiskohas. Parem karta kui kahetseda,» paneb vallavalitsus võimalikele nakkusega kokkupuutunutele südamele.

Samas on Rõuge valla inimesed olnud väga altid end vaktsineerida laskma, neljapäevase seisuga oli see näitaja nii Võru maakonna kui Eesti keskmisest parem – 52,44 protsenti. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles