Metsa- ja maastikupõlengud sagenevad

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Metsapõleng. Pilt on illustratiivne.
Metsapõleng. Pilt on illustratiivne. Foto: Lõuna päästekeskus

Nädalavahetusel tuli Lõuna-Eesti päästjatel kustutada mitut ulatuslikku metsapõlengut ja süttinud turbaauna. Osades kohtades jätkuvad kustutustööd tänagi.

18. juulil kell 16.17 põles Võru vallas Raiste külas põllul põhupress ja põhuvaalud, mille päästjad kustutasid.

18. juulil kell 16.35 teatati metsapõlengust Antsla vallas Kuresaare külas. Päästjad kaasasid kustutustöödele kaks maastikusõidukit UT ja kustutusvarustuses ATV. Pooleteisele hektarile levinud metsatulekahju kustutati kell 23.05.

Päästjad hoiatavad, et looduses valitseb kuivus ja metsad on väga tuleohtlikud.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Marek Kiige kinnitusel on olukord piirkonniti erinev: mõnes kohas on vihma tulnud ja seis rahulikum, teisal võib olla väga kuiv. Lahtise tulega peab seetõttu olema ülimalt ettevaatlik.

«Üsna kergesti võib süttida näiteks mootorratta ja ATV väljalaskesüsteemi osadele sattuv tolm, samuti võib tulekahju põhjustada summutist välja lennanud säde,» lausus Kiik.

Tema sõnul tuleb ka grillimisel jälgida, et läheduses poleks kuivanud taimestikku, kus tuli kiiresti edasi liiguks. «Metsaalune põleng võib tekkida ka klaasist, millel päikese käes suurendusklaasi efekt.»

Lõkke süütamine on keelatud, kui tuule kiirus on 5,4 m/s või enam. Samuti ei tohi lõket teha, kui läheduses on hoone, põlevmaterjali hoiukoht, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel langeda sädemed.

Ulatuslikumaid metsatulekahjusid tulevad kustutama ka vabatahtlikud päästjaid. «Sageli asuvad nad lähemal kui kutselised päästjad ning jõuavad esimesena kohale, mõnikord vähem kui viie minutiga. Nendest on palju abi,» lausus Kiik

Kuna ilmateenistuse teatel jätkub päikeseline ja suurema sajuta ilm ka sel nädalal, kehtestas päästeamet eilsest Ida- ja Lääne-Virumaal ning Jõgeva- ja Järvamaal tuleohtliku aja. Esimest korda Eestis rakendub tuleohtlikul ajal maakonniti keeld viibida võõral metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega alal, ammugi ei tohi nendele aladele minna mootorsõidukiga.

«Tänavu on paljud põlengud alguse saanud mootorsõidukist väljunud sädemest ning seetõttu ei piisa tavapärasest keelust teha ohustatud alal lõket või grillida,» selgitas päästeameti ennetusosakonna ekspert Mikko Virkala.

Piirangud võivad laieneda ka teistele maakondadele, kuni tuleoht näitab langustrendi. Piirangute täitmisel hoiavad silma peal operatiivennetuse patrullid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles