Muuseum toob välja busside ajaloo aarded

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Näha saab nii uunikumbusse kui ka tänapäevaseks reisijateveoks mõeldud sõidukeid.
Näha saab nii uunikumbusse kui ka tänapäevaseks reisijateveoks mõeldud sõidukeid. Foto: Maanteemuuseum

Homme tähistab Eesti maanteemuuseum oma sünnipäeva ühistranspordi päevaga, kus rivvi pannakse parimad bussid minevikust ja ehk tulevikustki.

Näha saab nii uunikumbusse kui tänapäevaseks reisijateveoks mõeldud sõidukeid. Väljas on vähemalt kaks punast iludust, mis vanatehnikahuvilisel silmad särama löövad: Eesti vanim sõidukorras buss, 1942. aastal toodetud ja nüüd muuseumile kuuluv Saurer ning just kümme aastat kestnud uuenduskuuri läbinud Ikarus 256 – Eestimaa ainuke sellesarnane.

Lisaks busside väljapanekule tegutsevad töötoad. Teoks saab ka Kuku Raadio keskkonnasaate «Ilmaparandaja» avalik salvestus. Saate teema on Eesti ühistranspordi tulevik ning ühistransport hajaasustuses. Räägivad transpordiameti liikuvusekspert Mari Jüssi ja Kagu ühistranspordikeskuse logistikajuht Sander Saar. Kõne all on see, kuidas muuta Eesti inimene bussiusku.

Muuseumi sünnipäev on täiendus kevadel väikeses masinahallis avatud ühis- ja isetranspordi näitusele «Liikumapanev jõud».

Väljapaneku tuumiku moodustavad nõukogudeaegsed bussid, veokid ja mootorrattad ning Eestis väiketootmises või käsitööna valmistatud sõiduvahendid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles