GALERII ⟩ Tõrvas vaadeldi gaasiplaneete ja Kuud

Paul Poderat
, fotograaf
Copy

Eile, Tõrva Tule Päevade esimesel õhtul kogunesid piirkonna astronoomiahuvilised Tõrva linna servas asuvale põllule, kuhu Tõrva Astronoomiaklubi oli üles seadnud oma teleskoobid. Hiliste öötundideni kestnud vaatluse käigus sai igaüks nende võimendusel ära uudistada Kuu, hiiglasliku Jupiteri ja rõngastatud Saturni.

Korraldajate endi jaokski üllatavalt menukaks osutunud üritus tõi niidetud viljapõllule mitukümmend taevavaatlejat, kelle tähelepanu keskpunktis olid viimasel ajal õhtutaevas nähtavaks muutunud Päikesesüsteemi hiidplaneedid ning nendega koos tõusnud ja peaaegu täielikult valgustatud Kuu. Pilk heideti Jupiteri tumedatele gaasivöötidele ja selle heledatele kuudele, Saturni rõngastele ning Kuu kraatrilisele pinnale. Üllatuskülalisena liikus külaliste silme all lõunataevast läbi hetkel kokku üheteistkümne kosmo- ja astronaudiga mehitatud Rahvusvaheline Kosmosejaam, mille heledus konkureeris korraks isegi Jupiteriga.

Peale vaatamise jätkus külalistel ohtralt küsimusi klubiliikmetele, alates maavälise elu võimalikkusest ja Maad ohustavate asteroidide leidumisest ning lõpetades kuureiside ja supernoovadega. Vaatlus lõppes alles kella ühe ajal öösel, kui hirm saabuvast tööpäevast sai viimaks uudishimust võitu. Lahku mindi lubadusega, et üritust tuleb uuel kuul kindlasti korrata, kuna siis tõusevad hiidplaneedid õhtutaevasse oluliselt varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles