Valga kiriku kell näitab taas õiget aega

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valga Jaani kiriku tornikell esmaspäeva õhtul
Valga Jaani kiriku tornikell esmaspäeva õhtul Foto: Jaan Rapp

Sügisel tõrkuma hakanud Valga Jaani kiriku tornikell näitab taas õiget aega.

Kirikus tegutseva Valga Peetri-Luke koguduse õpetaja Margus Suvi sõnul on tegu tõelise rõõmusõnumiga. «Nüüd võib öelda, et aeg Valgas enam ei seisa.»

Eriti hea meel on tal aga selle üle, et ajavahemikus kella 8–22 üle linna kaikuvad kellalöögid taas ka täis- ning pooltunde kuulutavad.

Kell hakkas tõrkuma sügisel. Esmalt vahetas kogudus oma kulul välja paar kulunud detaili. Siis aga selgus, et kell vajab põhjalikumat kõpitsemist. Selle tegi ära Mäeväli Orelitöökoda OÜ.

Nagu ütles SA Valga Jaani Kiriku Restaureerimine juht Sirje Päss, läks uue, digitaalse kellamehhanismi paigaldamine maksma 9100 eurot. Raha saadi Valga vallalt. Seejuures märkis Margus Suvi, et eelmine ja praegune vallavõim näitasid üles südantsoojendavat üksmeelt: kui rahastusotsuse tegi eelmine vallavalitsus, siis uus toetas seda igati ja sõlmis tööde tegemiseks ka lepingu.

Uus mehhanism valmistati Belgias. «Olen tulemusega väga rahul,» kinnitas Päss. «Nüüd saab kasutada spetsiaalseid kellamänge ka näiteks uue aasta, matuste või küüditamise aastapäeva märkimiseks. Kõike saab reguleerida juhtpaneelilt. Väga lihtne ja hea süsteem.»

Seega on selja taha jäänud ajad, mil kella vähemalt kord nädalas üles keerata tuli. Siiski on kirikuõpetaja sõnul plaanis alles jätta ja korda teha ka senine mehhanism. Näiteks elektrikatkestuse puhuks.

Lisaks suure töö tegijatele on Sirje Päss väga tänulik ka Valga elektrifirmale Kangro & Nagla OÜ, kes toitekaablid kellani vedasid.

Lähiajal on plaanis välja vahetada ka kella sihverplaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles