Mehikoorma saab lisaks puitkõnniteele kergliiklustee

Mati Määrits
, reporter
Copy
Räpina taidlejad jäid uue jalgteega igati rahule.
Räpina taidlejad jäid uue jalgteega igati rahule. Foto: Mati Määrits

Kui läinud suve lõpus valmis Mehikoormas Lämmijärve äärde rajatud puitkõnnitee, siis 31. augustiks peab tehtud saama kaua oodatud jalgratta- ja jalgtee.

Räpina vallavanema Enel Liini tõdemusel on tegemist objektiga, mida Mehikoormas on ehk kõige enam oodatud. Keerukaks muutis selle rajamise peatänava lähedus, samuti tuli arvestada mitme trassiga.

Tee saab ka valgustuse

«Olen kuulnud räägitavat turvalise liiklemise vajadusest ja lihtsalt võimalusest ennast liigutada. Kuna tee saab valgustuse, annab see kindlasti külale palju juurde ka visuaalses mõttes,» rääkis Liin.

«Kohalike ootus oli ilmselt, et rajatav lõik tuleks pikem, aga minu arvates peaksid teed ikka kuhugi viima, mitte lõppema suvalises ristmikus – muidu oleks tegemist olnud natuke kilplasliku tegevusega. Ja hetkel ei olnud meil ka rohkem raha, kuna oleme püüdnud jõuda valla kõikidesse keskustesse, et liita piirkondi tervikuks. Igatahes on Mehikoorma saanud nende nelja aasta jooksul veel ilusamaks,» sõnas omavalitsusjuht.

Kasutama on juba hakatud ka Mehikoorma uut kergliiklusteed.
Kasutama on juba hakatud ka Mehikoorma uut kergliiklusteed. Foto: Mati Määrits

Mehikoorma jalgratta- ja jalgtee ehitustööde kogumaksumus on 349 160,23 eurot, millest 204 441 eurot on riigi antud investeeringutoetus, aitamaks kaasa majanduse elavdamisele koroonapandeemia järel. Tööde valmimise tähtaeg on 31. august.

Kuna asula peatänava äärde rajatud jalgratta- ja jalgtee on asfaltkatte juba saanud, on kohalikud asunud seda agaralt kasutama.

Kolm erisugust lahendust

Läinud suvel aga rajati Mehikoorma sadama kõrvale rannaalale kolm eri lahendusega teed: paralleelselt Kalda tänavaga 240 meetrit tõstetud puitkõnniteed, järveäärsele niiskele pinnasele 500 meetrit madalat laudteed ning sadama akvatooriumi kõrvale 520 meetrit sillutatud kergliiklusteed.

Kuna asula peatänava äärde rajatud jalgratta- ja jalgtee on asfaltkatte juba saanud, on kohalikud asunud seda agaralt kasutama.

Teede paigutus võimaldab seega läbida katkematult umbes 1,3 kilomeetrit, alustades ja lõpetades samas paigas. Piirkonna külastajatele ning kohalikele elanikele muudab selline ringjas ja eri kõrgustega lahendus ala atraktiivsemaks ja mitmekesisemaks.

Kõnni- ja jalgteede rajamine Mehikoorma rannaalale viidi ellu Leaderi programmi toel. Tööd läksid maksma 96 310,92 eurot, millest toetus moodustas 69 998,77 eurot.

Eriti agaralt kasutati puitkõnniteed hiljuti Mehikoormas sisevete festivali ajal. Teiste hulgas läbisid raja neli Räpina naist, kes festivalil esinesid. Kuna nad polnud Mehikoormasse viimase aasta jooksul juhtunud, tahtsid nad kindlasti ka uue raja täies pikkuses läbida.

«Väga ilus tee,» ütles üks nendest välja hinnangu, millega ka teised igati päri olid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles