Raamat tutvustab Valga KEKi tegevust

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Täna avatav kauplus asub Tõrvas endise Valga KEKi peahoone esimesel korrusel.
Täna avatav kauplus asub Tõrvas endise Valga KEKi peahoone esimesel korrusel. Foto: Sven Andreson

Augusti esimestel päevadel ilmub Vello Jaska, Egon Ilissoni ja Taavi Niittee sulest raamat «Valga KEKi neli aastakümmet» alapealkirjaga «Tõrva Ehituskontori ja Valga KEKi lugu».

Teoses on kajastatud Tõrva Ehituskontori loomise raskused ja entusiasm, selle kujunemine võimsaks ja võimekaks ehitusettevõtteks ning ettevõtte tegevus Valga rajoonis ning palju kaugematelgi ehitusobjektidel läbi nelja aastakümne.

Peatähelepanu on koondunud inimestele, kes neid tootmishooneid, elumaju, kauplusi, sidejaoskondi, koolimaju, spordikeskusi ning asfaltteid, platse ja kõike muud eri paikades püstitanud ning rajanud. Muu hulgas oldi võimelised ehitama ka rida unikaalseid, üleliidulise tähtsusega objekte. Tähtsamad nendest on Tehvandi ja Kääriku spordibaasid.

Oluline on siinjuures märkida, et Valga KEKi juhtkond pidas muu hulgas oma südameasjaks töötajate silmaringi laiendamist ning haridustaseme tõstmist. Sel eesmärgil võimaldati enesetäiendamisest lugu pidavatel inimestel asuda kaugõppe teel ükskõik missugusesse õppeasutusse enda valitud erialale.

Niisama oluliseks pidas ettevõte spordi ja rahvakultuuri edendamist. Valga KEKi ametiühingu klubi juures tegutsenud rahvakunstiansamblid ja üksikesinejad on pikki aastaid nii Tõrva piirkonnale kui kogu Eesti Vabariigile au ja tuntust toonud. Taolist luksust sai nõukogude ajal endale lubada vaid väga edukas ühistegevuslik suurettevõte.

Ligemale 400-leheküljelise raamatu sisu tugineb arhiivides ja muuseumides leiduvate dokumentide uurimisele, ajakirjanduses ja kirjanduses avaldatule ning tolle aja inimeste mälestustele ja meenutustele. Kaante vahele on koondatud ka palju fotosid ettevõtte töösse kõige rohkem panustanud inimestest ja nende tegevusest.

Raamatu esitlus leiab aset ehitajate päeval, 7. augustil kell 14 Tõrvas toonases Valga KEKi peahoones või selle ees. Muusikalist külakosti toovad KEKi kuulsad kunstikollektiivid, nagu näiteks ansambel Torupill, Tõrva meesansambel, rahvatantsukollektiiv Käkra, Harald Laidre ansambel ja rahvamuusikaansambel Kirime. Huvilised saavad teha kunagises peahoones ringkäigu.

Oodatud on kõik kunagised Valga KEKi töötajad ja nende lähedased ning teised külalised. Huvilised saavad raamatu endale soetada kohapeal sümboolse hinnaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles