Valgamaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valga ja Valka piirialal sai mullu valmis kaksiklinna keskus, mille avamine on koroona tõttu veninud.
Valga ja Valka piirialal sai mullu valmis kaksiklinna keskus, mille avamine on koroona tõttu veninud. Foto: Arvo Meeks

Kaksiklinna süda avatakse vaatemänguga

Reedel avatakse pidulikult Valga-Valka kaksiklinna keskuse linnasüda. Kavas on Eesti ja Läti esindajate ning Valga ja Valka omavalitsusjuhtide sõnavõtt. Piduliku avamisega kaasneb lindi lõikamise tseremoonia ning meelelahutusprogramm, mille keskse etteastena jalutab tuntud tasakaaluliinil kõndija Jaan Roose üle piiri tõmmatud liinil ühest riigist teise 25 meetri kõrgusel.

Tööd said tehtud Valga-Valka keskuse arendamise osana. Projekti kogumaksumus on üle 5,3 miljoni euro, millest umbes 57 protsenti ehk pea kolm miljonit tuli INTERREGi Eesti-Läti piiriülese koostöö programmist 2014–2020 (ERDF).

Töödega sooviti taaselustada ajalooline kesklinn ja luua seeläbi atraktiivne kahe linna ühine avalik ruum, mis hõlmab nii kesklinna piirkonda kui kaht linna ühendavat jalakäijate tänavat. LEPM

Rahvas eelistas purskkaevu ja korviplatsi

Valga valla kaasava eelarve rahvahääletuse võitis 163 häälega idee rajada Pedeli jõele valgustusega purskkaev ja teisele kohale tuli 107 häälega korvpalliplatsi rajamine Lüllemäele. Kuna objektid asuvad valla eri piirkondades, võetaksegi ette kahe enim hääli saanud idee teostamine. Vallavalitsus viib koostöös esitajaga ideed ellu hiljemalt järgmise aasta lõpuks.

Valga valla kaasava eelarve menetlemise korra järgi jaotatakse kogusumma 50 000 eurot vähemalt kahe rahvahääletusel kõige rohkem hääli saanud idee vahel tingimusel, et need asuvad valla eri piirkondades. Üht objekti rahastatakse maksimaalselt 25 000 euroga.

24. maist 6. juunini toimunud ideekorje järel laekus valla kaasava eelarve jaoks 21 ettepanekut. Ideede sõelumiskomisjoni läbis neist 16, mis pääsesid rahvahääletusele. 20.–30. juulil toimunud rahvahääletusel osales 592 inimest, kes andsid kokku 1075 häält. LEPM

Virtuoos esineb kodukandis

Pühapäeval esineb Otepää kirikus kitarrivirtuoos Priit Petersoni.

Priit Peterson
Priit Peterson Foto: Margus Ansu

Otepää lähedalt Sihvalt pärit Peterson on lõpetanud klassikalise kitarri eriala Tartu Elleri muusikakoolis. Nüüd õpib ta Saksamaal Ferenc Liszti nimelises Weimari muusikakõrgkoolis professor Christiane Spannhofi juures.

Peterson alustas muusikaõpinguid viieaastasena, esimene pill oli tal klaver. Kitarrimänguga hakkas ta tegelema kaheksa-aastasena isa juhendamisel.

Ka kontserttegevust alustas Peterson varakult: esimese täispikk soolokontsert oli tal 12-aastasena. Nüüdseks on ta kontserte ta andnud juba üle poolesaja, seda ka nii Eesti kui ka välismaa kitarrifestivalidel.

Kavas on J. S. Bachi, F. Sori, A. Jose ja A. Piazzolla looming. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles