Kultuuriminister Anneli Ott: Ma pole vaktsiinivastane

Anneli Ott
, kultuuriminister, Keskerakond
Copy
Kultuuriminister Anneli Ott
Kultuuriminister Anneli Ott Foto: Elmo Riig

Viimastel nädalatel on ajakirjanduses püütud teha minust justkui riigi esivaktsiinivastane, mida ma aga kindlasti ei ole. Vaktsineerimine on üks oluline meede, millega hoida viiruse levik kontrolli all, ning toetan seda. Valitsuses on kõik vaktsineerimisotsused vastu võetud konsensuslikult.

Arvan, et diskussioon selle teema üle ühiskonnas on vajalik, kuid see on jäänud liialt kinni minu isikusse. Tervisega seotud küsimused on väga isiklikud ja oma tervist puudutavad otsused olen teinud, konsulteerides mitme arstiga. Kehtivate seaduste kohaselt on meil kõigil vabadus otsustada oma tervise üle, omades arstide soovitusi ja toimides oma parima äratundmise järgi.

Kogu ühiskonna absoluutne vaktsineerimine koroonaviirusega võitlemisel ei saa olla ainus tee, peame kasutama ka kõiki teisi võimalike meetmeid. Peame hoidma ühiskonda koos ja võimalikult avatud, leidma mõistlikud võimalused. Esiteks, kuidas piisavalt informeeritult vaktsineerida. Teiseks, kuidas seista inimeste eest, kellel see tervise tõttu või oma vabast valikust pole võimalik, sest kõiki tervist puudutavad otsuseid saab teha eelkõige perearsti ja eriarstidega konsulteerides ning ainult oma tervislikust seisundit lähtudes.

Nüüd, mil kolmas laine on sisuliselt alanud, peame leidma ka alternatiivseid viise, millega kõnetada kõiki ühiskonnarühmi, ning sellega kindlustada kultuuri avatus, majanduse toimimine ning riigi heaolu tervikuna. Kui inimene suudab teatrisse mineku korral tõendada oma tervislikku seisundit, siis miks ei võiks ta seal olla? Peame töötama välja lihtsa süsteem, mis oleks kõigile kättesaadav.

Olen rääkinud Prantsusmaa näitest, kus võimalik teha antigeeniteste ka apteekides, Eestiski võiksime otsida samalaadseid võimalusi. Eestis on tugev apteegivõrk ning üks lahendusi oleks tekitada seal võimalused, anda õigus teha kiirteste ja sisestada vastavaid andmeid. Ka kultuurikorraldajad on jaganud tagasisidet, et praegune testimissüsteem on liialt kulukas, raskesti kasutatav ning vajab tervikuna tõhustamist. Seda kitsaskohta tekitavad probleemid tuleb kiiresti lahendada.

Apteekide kaasamine toetaks ühiskonna avatust, et maal elavad inimesed ei peaks võtma ette pikka teed tõmbekeskusse, et vajalik test oma tervisliku seisundi tõendamiseks teha.

Teadlastel, arstidel ja poliitikutel seisab ees suur töö, et hoida ühiskonnad avatud ja naasta normaalse elurütmi juurde. Praeguseks on tõenäoline, et see viirus ei kao lähiajal ning seetõttu jätkub ka vaktsineerimise üle arutelu, mis toob kaasa uudseid lahendusi. Mul on hea meel, et see diskusiooni on meil avatud, kuid see ei peaks enam tulevikus keskenduma minu isikule. Eriti arvestades seda, et ma pole vaktsiinivastane.

Lõpetuseks arvan, et lisaks vaktsineerimisele oleks mõistlik töötada välja testimissüsteem, mis võimaldaks kõigil soovijatel vabalt kultuurisündmusi nautida ning aitaks ka riigi sulgemist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles