Mooste folgil sünnib Hargla unelaulust 15 uut varianti

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Mooste Folgil selguvad taas ka parimad rahvamuusikatöötluse tegijad.
Mooste Folgil selguvad taas ka parimad rahvamuusikatöötluse tegijad. Foto: Arvo Meeks

Moostes toimub sel nädalavahetusel 22. Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü. Kuna osaleda soovinuid oli mullusest rohkem, otsustasid korraldajad selle aasta festivali teha tavapärasega võrreldes päevajagu pikema ehk kolmepäevase. Sündmust saab alates reede kella 19st taas jälgida ka Lõuna-Eesti Postimehe veebiülekande kaudu.

Kohale tuleb enam kui 250 muusikut. Esinejaid on näiteks Eestist, Setust, Sõrvest, Lätist, Prantsusmaalt, USAst, Norrast, Belgiast, Taanist, Soomest, Sloveeniast. Viisteist muusikalist kooslust paneb ennast proovile ka võistluskontserdil, kus nende ülesanne on anda uus kõlapilt Hargla kihelkonnast pärit unelaulule.

Festivalile pääsemiseks on vajalik tõend vaktsineerimise või koroonaviiruse läbipõdemise kohta. Folgikoja ees on ka telk, kus saab teha koroonaviiruse kiirtesti.

Eriline kooslus

Esimesel festivalipäeval, 13. augustil, astuvad Moostes üles dirigent Mikk Üleoja ja Eesti Rahvusmeeskoor, kellega liituvad Celia Roose, Tuule Kann ning Robert Jürjendal. Sündiv kooslus nimega REGIRAM ühendab endas festivali korraldaja sõnul regilaulu ja rahvusmeeskoori, regilaulu rammu ja meeste laulu kõlajõu.

Folgikoja õhtu lõpetab Läti rahvamuusikaansambel Auli, mis koosneb kuuest torupilli- ning kolmest löökpillimängijast. «Meestest koosnevasse ansamblisse kuulub ka üks vägev Eesti naine, torupillimängija Leanne Barbo, kes koosluse tervikuks aitab põimida,» nentis Liivi Tamm.

Ta lisas, et tänavu saab esmakordselt osa ka kontsertidest Mooste aidas. «On uskumatu, kui palju avastamisväärt ja põnevaid nurki leidub Moostes.»

Laupäeval astub eri saalides üles hulk muusikuid. Esineb ka ETV Tütarlastekoor, mille järel trio Lumi mängib Eesti ja Sloveenia rahvamuusikat. Õhtu lõpetab tuntud Eesti bänd Untsakad.

Suur võistluskontsert

Pühapäevase festivalipäeva esimene pool on pühendatud noortebändidele – püsti pannakse töötoad ja noortelava.

Rõõmsaid hetki lubavad korraldaja sõnul pakkuda ka võrokesed ja setod, kes esitavad oma traditsioonilisi laulumänge.

Pärastlõunal algab Folgikojas suur võistluskontsert. Viisteist muusikalist kooslust seavad uude vormi Hargla kihelkonnast pärit unelaulu, mis üles kirjutatud 1957. aastal Pauline Pehlakult. ​​Võistluskontserdi peapreemia parimale tõlgendajale on 2000 eurot.

«Vaatamata sellele, et tegu on unelauluga, magama võistluskontserdil küll keegi ei jää,» lubas Liivi Tamm.

Vaata 13. augusti kontserti siit

Vaata 14. augusti kontserti siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles