Erivajadusega inimeste kodu valmib aasta pärast

Mati Määrits
, reporter
Copy
Samasugused hooned, nagu valmivad lähiajal Raplas, tulevad ka Põlvasse.
Samasugused hooned, nagu valmivad lähiajal Raplas, tulevad ka Põlvasse. Foto: Raivo Raamat/As Hoolekandeteenused

Psüühilise erivajadusega inimeste kodu rajamine Põlvasse on jäänud venima. Nüüd on võetud sihiks, et Kaasiku tänavale kavandatud hoone peaks valmima järgmiseks suveks. Selle asukohaga jäid rahule ka ümbruskonna elanikud, kelle arvates oli senine krunt elumajadele ja spordiväljakule liiga lähedal.

AS Hoolekandeteenused kinnisvaradirektori Karl Männi sõnul liigutakse erivajadusega inimestele nüüdisaegsete kodude rajamisega järjepidevalt edasi. Detailplaneering hoonete ehituseks on valmis ning selle alusel moodustatud ka vajalik krunt.

«Praegu on meil käsil hoonete projekteerimine. Ehitusloa loodame saada veel sellel sügisel. Seejärel on kavas kohe korraldada kahe ridaelamu ehitushange. Kui kõik kulgeb soovitud tempos, valmivad majad järgmise aasta suveks,» sõnas Mänd.

Põlvasse tulevad ridaelamud

Kui AS Hoolekandeteenused on viimastel aastatel ehitanud peamiselt korterelamuid, siis Põlvasse tuleb kaks moodsat ridaelamut. Kahe maja peale on kokku kuus boksi, millest viies eluruumid ning ühes töökeskus. «Kuigi soovime maksimaalselt kasutada ka kogukonnas pakutavaid teenuseid ja võimalusi, on viimased aastad paraku näidanud, et kodus töötamise võimalus on samuti äärmiselt oluline,» selgitas kinnisvaradirektor.

Kuna elamute uue asukoha pakkusid välja just piirkonna elanikud, on hoolekandeteenuse osutajad Männi tõdemusel saanud viimasel ajal rahulikult toimetada.

Seni paiknevad psüühilise erivajadusega inimesed üle Eesti, näiteks ka Sillamäel.

«Kõik on kulgenud rõõmsas rahus. Viimati kohtusime kohalikega jaanuaris detailplaneeringu avalikul arutelul, kus nad tegid paar sisulist ja sisukat ettepanekut planeeringu täiendamiseks. Need võtsime arvesse ja vajalikud täpsustused on planeeringus kajastatud,» sõnas ta.

Nimelt lepiti kokku, et on kaks võimalust: planeeringuga lubatakse alale püstitada üks kahekorruseline erivajadusega inimeste eluhoone või kaks ühekorruselist.

AS Hoolekandeteenused avalike suhete juht Katrin Pärgmäe lisas, et kui algse plaani kohaselt pidi elumajade lähedusse plaanitud kahekordsesse hoonesse kolima 24 inimest (neli korterit, igas kuus inimest), siis ridaelamusse tuleb viis korterit (igas kuus inimest ehk kokku 30 elanikku). "Nimetatud arv on detailplaneeringu arutelul kohalike elanikega ka läbi räägitud  ja sellega oldi nõus," kinnitas ta.

Karl Männi sõnutsi valmivad lähiajal samasuguse kontseptsiooniga ridaelamud Raplas ning aasta lõpus ka Pärnus. Viimase kümne aastaga on ettevõte loonud üle Eesti tänapäevased elamistingimused ligemale 1300 inimesele. Hoonete ehitamiseks tuleb raha Euroopa regionaalarengu fondist, riigi eelarvest ning panustada tuleb ka ettevõttel endal.

Abivajajaid rohkem kui kohti

Põlva vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Helen Metsma sõnul ootavad uut kodu nii kliendid kui ka nende lähedased, sest Kaasiku tänavale tulevad igati ajakohased ja psüühilise erivajadusega inimeste vajadusi arvestavad tingimused. Seni paiknevad sellised inimesed üle Eesti, näiteks ka Sillamäel. «Teenuse järjekorrad on pikad, teenuskohti kõikidele vajajatele ei jagu, mistõttu osa inimesi on ootejärjekorras ja elavad seni kodus. Siia tulevad elama eelistatult Põlvamaa inimesed, kes praegu juba kasutavad teenust. Arvan, et uued majad siiski ei taga teenuskohti kõikidele, kes seda vajaksid,» märkis ta.

Sotsiaalosakonna juhataja leidis samuti, et praegune asukoht sobib kõikidele asjaosalistele ja sellega ollakse rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles