Koroona saadab haiglasse aina enam noori

BNS
Copy
COVID-19 vastase vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ütles, et Jansseni vaktsiini sel nädalal juurde ei tule.
COVID-19 vastase vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ütles, et Jansseni vaktsiini sel nädalal juurde ei tule. Foto: Arved Breidaks

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis kolmapäevasel pressikonverentsil, et haigestumine koroonaviirusesse sageneb. Noorte seas on sügisel oodata suuremat nakatumist ja vajadust haiglaravi järele.

«COVID-haigestumine on kasvutrendis ja haigestuvad vaktsineerimata nooremad inimesed,» ütles Härma. Temal sõnul tuleb olla valmis, et üha rohkem noori satuvad viiruse tagajärjel ka haiglasse. «Ameerika näitel on teada, et lapsed ja noored nakatuvad oluliselt rohkem,» märkis ta. Härma sõnutsi on viimasest nädalast näha, et samuti on hakanud kasvama haigestumine vanemaealiste vaktsineerimata inimeste hulgas.

«Delta tüvi on 98 protsenti kõikidest nakatumistest. Juba pärast 72 tundi tekivad esimesed sümptomid,» selgitas Härma. Tema kinnitusel levib Delta tüvi kiirelt ning kindlasti kasvab teadmata nakatumiste hulk. «Praeguseks on suurenenud siseriiklik levik, aga iga kümnes (haigusjuht - toim) on välismaalt sissetoodud,» nentis ta.

«Täna ei ole kahtlustki, et vaktsineerimine on tõhus. Seal, kus on vaktsineerimise tase kõrgem, on ka haigestumine väiksem,» selgitas Härma. «Ka need, kes on läbi põdenud, peaksid minema vaktsineerima. Ei pea ootama kuus kuud, võib vaktsineerida ka varem.»

Ka tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul on märgata, et haigestumised on kasvutrendis. «Ka aeglane tõus on tõus,» ütles minister.

COVID-19 vastase vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ütles, et Jansseni vaktsiini sel nädalal juurde ei tule ning soovitas kasutada võimalust vaktsineerida Moderna või Pfizeri vaktsiiniga. «See tekitab arusaadavalt pahameelt inimestes, kes on kiirelt soovinud digitõendit saada,» lausus Seer. «Hetkel aga on olukord meist sõltumatult selline ja lähiajal ilmselt muudatusi ei tule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles