Koolilapsed pääsevad karantiinist

LEPM
Copy
Klassiruum. Pilt on illustratiivne.
Klassiruum. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

12. augustil võttis vabariigi valitsus vastu korralduse, millega lihtsustatakse kuni 18-aastaste ja algava õppeaasta jooksul 19-aastaseks saavate õpilaste karantiinikohustust COVID-19 lähikontaktseks osutumisel. Eesmärk on häirida võimalikult vähe noorte kooliõpet, kuid tagada nakkusohutuse kontroll.

Alates 1. septembrist ei pea üldharidus- või kutsekoolide vaktsineeritud õpilased jääma pärast lähikontakti koroonahaigega karantiini. Vaktsineerimata õpilased peavad end karantiini vältimiseks koolis testima. Seda tehakse lapsesõbralikul viisil ja üldjuhul koolikeskkonnas.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul on muudatuse eesmärk hoida terveid õpilasi koolis. «Uuele kooliaastale läheme vastu põhimõttel, et koju jäävad vaid haigestunud lapsed,» ütles minister. Tema sõnul on uuringud kinnitanud, et lapsed haigestuvad täiskasvanutest harvem, põevad haigust kas asümptomaatiliselt või oluliselt kergemalt ning vajavad haiglaravi harva. «Selleks, et õppetöö ei kannataks, on muudetud haridusasutustes lähikontaktsete määratlemise tingimusi ning hakkame õppeasutustes lähikontaktseid testima,» selgitas Kersna.

Lähipäevil saabuvad haridus- ja teadusministeeriumilt kõikidele haridusasutustele juhised, kuidas korraldada õppetööd algaval kooliaastal.

Uuendused haridusasutuste töökorralduses 1. septembrist:

Täielikult vaktsineeritud haigustunnusteta töötajad ja õppijad ei pea COVID-19 haigega lähikontakti sattudes karantiini jääma.

12-18-aastased või septembris algava õppeaasta jooksul 19 aastaseks saanud vaktsineerimata õpilased peavad haridusasutuses toimunud lähikontakti korral tegema esmalt kiirtesti ning mitte varem kui 72-tunnise vahega PCR-testi. Negatiivse testitulemuse korral ei pea karantiini jääma.

Kui vanem, eestkostja või õpilane ise ei anna luba testimiseks, peab õpilane jääma tavapärases korras karantiini, sest puudub võimalus tema nakkusohutuse hindamiseks.

Kui vaktsineerimata õpilane satub nakatunuga lähikontakti väljaspool üldharidus- või kutsekooli, peab ta vanusest sõltumata jääma eneseisolatsiooni tavapärases korras.

Mistahes haigustunnuste esinemisel tuleb kõigil, ka vaktsineeritutel, jääda koju ning võtta ühendust oma perearstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles