Haridusasutused said ministeeriumilt juhised

LEPM
Copy
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna Foto: Sander Ilvest / Postimees

Haridus- ja teadusministeerium edastas kõigile haridus- ja noorteasutustele ning koolipidajatele juhise, kuidas hoida koroonaviiruse leviku ajal haridus avatuna.

«Kõigil hariduselu osapooltel tuleb pingutada, et õppijad ei kukuks haridussüsteemist välja,» ütles haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Tema sõnul on koostatud juhise eesmärk anda suuniseid haridusasutuste avatuna hoidmiseks, otsuste tegemiseks lähtudes viiruse piirkondlikust levikust ning õppijate vajaduste märkamiseks, et vältida vaimse tervise probleemide ning hariduslünkade teket.

Juhistest leiab soovitusi: kuidas viiruse levikut tõkestada; mida teha, kui haridusasutuses on koroonahaiguse juhtum; milliseid täiendavaid ettevaatusabinõusid rakendada; kuidas korraldada õppetööd ning hoida selles olukorras vaimset tervist.

Lisaks leiab sealt skemaatilise ülevaate, kuidas haridusasutuses kinnitust leidnud koroonahaiguse juhtumi korral käituda ehk kes võib jätkata tavapäraselt, kes peavad tegema kiirtesti ning kes peab jääma karantiini.

Ventilatsiooni osas on näitlikustatud, mida tuleb teha hoones, kus on loomulik ventilatsioon ja kus sundventilatsioon. «Kõrge süsihappagaasi tase pole murettekitav üksnes nakkushaiguste seisukohast, vaid see väsitab ruumis viibijaid kiiremini,“ selgitas Kersna õhuvoolu vajalikkust klassiruumis. «Tekkida võib peavalu või pearinglus ning tähelepanuvõime hajub. Ka õpitulemused halvenevad.»

Kersna sõnul on 53% kohalikest omavalitsustest investeerinud osa lisaeelarvest saadud toetusest haridusasutuste ventilatsioonisüsteemidesse. Ministri sõnutsi otsib valitsus võimalusi, et selleks veelgi lisaraha eraldada.

Juhiseid koostades tutvuti Kersna sõnul teiste riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide tegevuste ja soovitustega ning arvestati Eestis kehtivaid piiranguid. «Pingutasime, et juhis oleks põhjalik ja võimalikult selgesõnaline, näitlik ja teaduspõhine,» selgitas ta.

Ministri sõnutsi oli palju abi ka Tartu ülikooli ülevaate-uuringust, kuidas hoida koole koroonaviiruse leviku tingimustes avatuna. «Kindlasti tuleb arvestada, et tegemist on ajas täieneva dokumendiga, sest viiruse leviku olukord muutub.»

Ministeeriumi juhised 2021. ja 2022. õppeaasta sügisel õppetöö korraldamiseks jõudsid kõigi haridusasutusteni ja koolipidajateni 13. augustil.

19. augustil kella 10-12 toimub virtuaalne infopäev haridus- ja noorteasutustele ning koolipidajatele. Tutvustatakse lähemalt uusi suuniseid ja selgitatakse haridusasutuste õppe- ja töökeskkonna riskianalüüsi täiendamise vajadust. Ülekannet saab vaadata ministeeriumi Youtube'i kanalist. Infopäeva lingi leiab enne selle toimumist ministeeriumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles