Kaupo Kutsar: tänavused presidendivalimised meenutavad komejanti (1)

, Valga vallavolikogu liige
Copy
Kaupo Kutsar

 
Kaupo Kutsar  Foto: Arvo Meeks

Valijamehe kandidaadina saan kõigepealt öelda, et ükskõik kes Eesti uueks presidendiks saab, on ta igal juhul seaduslikult valitud. Ka Kersti Kaljulaid valiti viis aastat tagasi seaduslikult presidendiks, kuigi avalikkuse silmis see valimisena ei tundunud ja nurinat oli palju.

Ausalt öeldes paistavad seekordsed presidendivalimised rohkem komejandina. Oli pehmelt öeldes kummaline, kui Jüri Ratas tahtis presidendiks saada. Mees, kes tuli valge hobusena Keskerakonda korruptsioonist vabastama ja kelle juhtimise ajal on erakond skandaalist skandaali astunud. Keskerakondlased räägivad süütuse presumptsioonist, mis on ka omamoodi õige, kuid süütu poliitik peaks rahvale sirge seljaga rääkima väidetavalt asjatu kahtlustuse tagamaadest. Keerulisemad korruptsiooni kohtuasjad võtavad üldjuhul aastaid, seega on mõeldamatu, et poliitikud selle aja vaikivad ja figureerivad avalikel kõrgepalgalistel kohtadel. Kuidagi ei sega õiguse mõistmist see, kui asjaosalised ise kogu kahtlusaluse loo avalikkusele detailideni lahti räägivad.

Ratas pidi erakonna juhina astuma korruptsiooni pärast peaministri kohalt tagasi. Ent nagu ei olekski midagi juhtunud, sai ta riigikogu esimeheks ja temast kõneldi ka kui võimalikust presidendist. Ma ei kahtle, et erakonna korruptsiooniskandaalist hoolimata suudaks ta tuima näoga presidenditoolilt rahvale silma vaadata, kuid minu käsi võimaliku valijamehena Ratase nime taha sellel sügisel risti ei kirjutaks. Ratas on noor mees, küll ta jõuab ennast veel tõestada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles