Mart Madissoon: putš liitis ülemnõukogu ja Eesti Komitee viimasel minutil

Mati Määrits
, reporter
Copy
«Kui otsust langetasime, olid tankid juba teletorni all ning karta võis kõige halvemat,» sõnas Mart Madissoon.
«Kui otsust langetasime, olid tankid juba teletorni all ning karta võis kõige halvemat,» sõnas Mart Madissoon. Foto: Arvo Meeks

Eesti taasiseseisvumise poolt 20. augustil 1991 hääletanud Mart Madissooni (79) meenutusel kestsid vaidlused otsuse lõpliku sõnastuse üle veel samal päevalgi.

Ränkrasket tööd nõudis tema sõnutsi juba see, et korraldada iseseisvusreferendum, mis toimus 3. märtsil 1991. «Palju jagelemist oli Eesti Komitee ja ERSP esindajatega. Lahkhelid tekkisid, kuna arvati, et ülemnõukogu tahab iseseisvumise otsuse vastu võtta nii, justkui oleks tegemist uue vabariigiga. Tegelikult tahtis seda vaid käputäis inimesi, kelle eesotsas oli Edgar Savisaar. Hiljem muutis ka tema meelt. Selle põhivastuolu lahendamiseks käisid arutelud 20. augustini välja. Ja siis tuli nagu jumala kingitus – Moskva putš, mis liitis ülemnõukogu ja Eesti Komitee viimasel minutil. Muidu poleks vajalikke hääli ilmselt kokku saanudki,» tõdes veteranpoliitik.

«Kui otsust langetasime, olid tankid juba teletorni all ning karta võis kõige halvemat. Juba paar päeva varem oli ülemnõukogu tööd juhtiv Ülo Nugis andnud meile soovituse ööbida kusagil mujal kui seni. Ka samal õhtul lossist välja minna Nugis ei soovitanud. Kogemus 15. maist, kui Toompead rünnati, oli ju olemas,» lisas Põlvamaalt valitud rahvaesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles