Vana-Võromaa kultuurikojas näeb näitust «Valgevene protest seinal»

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Vana-Võromaa kultuurikojas näeb näitust «Valgevene protest seinal».
Vana-Võromaa kultuurikojas näeb näitust «Valgevene protest seinal». Foto: Vana-Võromaa kultuurikoda/Facebook

Kolmapäevast on Vana-Võromaa kultuurikojas vaatamiseks väljas Valgevene tänavakunsti pop-up näitus «Valgevene protest seinal».

Tegemist on teise näitusega Valgevene protestile pühendatud näituste seeriast, mis sel korral keskendub linnaruumi loodud kunstile.

«Valgevene protest seinal» tutvustab Valgevene tänavakunstnikku @street_wind_, kelle looming kannab teravat poliitilist sõnumit.

2020. aastat peetakse Valgevenes rahva ärkamise aastaks. Inimrohkete, kuid rahumeelsete protestidega on rahvas näidanud üksteisele ja ka kogu maailmale, et 26 aastat kestnud president Aljaksandr Lukašenka režiim peab lõppema.

Kultuuri valdkond on mänginud väga olulist rolli 2020. aasta sündmustes. Juulikuus, juba enne kurikuulsaid presidendivalimisi, oli välja kuulutatud kultuuri protest, et ühendada kõiki loominguliste elukutsete esindajaid ja teha kunsti elust enesest, ausalt ja vabalt. Peale võltsitud augustikuu valimisi on protestiga ühinenud märkimisväärne osa ühiskonnast – töölised, arstid, kultuuritegelased ja sportlased. Rahulikke proteste on võimud maha surunud vägivallaga. Kuna Valgevene ühiskond ei pidanud võimalikuks reageerida toimuvale vägivallale vägivallaga, puhkes protest tänavatel flashmobide, grafitite, hoovikoosolekute kaudu – just kõike seda oli Valgevene ühiskonnaelus puudu Lukašenka režiimi ajal.

@street_wind_, kelle kodulinnaks on Brest, on loonud grafiteid rahvusmotiividel ja loodusnähtuste teemal, aga kajastanud ka ühiskonna probleeme. 2020. aasta sündmused mõjutasid ka tema loomingut. @street_wind_ kasutab grafitite jaoks mahajäetud majade seinu. Ta kannab seinale nii värvi kui ka paberit – sellisel moel saab seinamaaling tehtud kiiremini ja kunstnik ise jääb märkamatuks. Mõistlik ja nutikas, sest poliitilise sõnumiga maalingu eest ei pääse vaid trahviga, teatasid näituse korraldajad.

Mitte ükski töö sellel näitusel pole päriselt säilinud. Poliitiliste grafitite eluiga on ühest tunnist kuni mõne nädalani. Just sellepärast @street_wind_ looming on niivõrd eriline.

Näitus on üleval Vana-Võromaa kultuurikoja akendel ning jääb avatuks kuni 26. septembrini. Näitust toetab Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles