President tunnustas prokuröri vägivallavastase võitluse eest

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Foto: Aron Urb / Vabariigi Presidendi kantselei

Vabariigi president ja justiitsminister tunnustasid juba viiendat korda eeskujulikku ja innustavat valikut vägivallaennetajatest, kes levitavad vajalikku sõna, aitavad ohvreid, harivad kolleege ja spetsialiste ning toimetavad kohati väga konarlikul teel sallivama ühiskonna poole.

Koduvägivallast ja seksuaalvägivallast räägitakse meie ühiskonnas üha rohkem ning oma lugusid jaganud kangelased on sellele palju kaasa aidanud ja julgustanud ka teisi abi otsima, ütles president Kaljulaid tunnustusauhindu üle andes.

„Möödunud aastal oli oluline teetähis meie spordimaailmas avalikuks tulnud juhtumid laste väärkohtlemisest treenerite poolt. Ma loodan, et see arutelu läheb edasi, sest reaktsioonid on olnud seinast seina. On organisatsioone, kes on juhtunule väga adekvaatselt reageerinud, aga on endiselt ka suhtumist, et mis siis ikka juhtus või, et see juhtus ammu ja muidu on ju tegemist ühiskonnas toreda inimese, hea treeneriga. Seda enam tänan neid, kes on tulnud ja oma loo ära rääkinud,“ rääkis president Kaljulaid. „Öeldakse, et rääkimine on teraapiline. Ent kui ühiskondlik vastuvõtt on selline, nagu ta meil tihti on olnud, siis see kindlasti ohvrit ei toeta.“

„Kahtlemata on meie õigussüsteem ja õigusriik piisavalt tugev ja tahan julgustada kõiki inimesi kohtu poole pöörduma,“ rõhutas president. Ent tegusid pannakse toime ka olukorras, kus ohver on seisundis, kus ei suuda ise adekvaatselt toimuvat hinnata: „See ei ole õigustus. Nii tuleb üle käia seadusandlus, mis tegeleb vägivallaohvritega, et saada täpselt aru ja olla kindel, et süsteem ohvrit ei taasohvrista.“

Riigipea kiitis ka ajakirjandust, kes näitab järjekindlalt ka meie ühiskonna vähem ilusat palet. „Nende tehtud töö ja räägitud lood mõjuvad rohkem kui Euroopa riikide statistika, mille järgi on Eesti üks kõige vägivaldsem koht Euroopas. Ent peame siin paratamatult vaatama igaühe lapsepõlve, sest ükski inimene ei tule siia ilma geneetiliselt pahatahtliku ja vägivaldsena. See on üks viga, mida ühiskonnas kiputakse tegema,“ rõhutas president Kaljulaid.

Teiste seas pälvis tunnustuse ka prokurör Toomas Liiva. Ta on Lõuna-Eesti prokurör, kes on oma töös proaktiivne, traumateadlik, kannatanukeskne ja võrgustikutööle orienteeritud. Liiva on andnud erilise panuse prokuratuuri esindamises elu- ja terviseohtlike lähisuhtevägivalla juhtumite ekspertgruppides ehk MARAC-ides. Lõuna-Eesti MARAC-id on Toomas Liivat iseloomustanud kui prokuröri, kes nihestab kannatanu kaitseks julgelt piire, loob kannatanukeskseid pretsedente, töötab empaatiliselt, professionaalselt ja väsimatult.

Samuti said tunnustuse mitme olulise projekti algataja ja edendaja Vzaike Kukk, nõustaja Roman Krõlov, Tartu Naiste tugi- ja teabekeskuse juht Pille Tsopp-Pagan, OÜ Verge Eesti eestvedajad Martin Kallavus ja Airiin Demir, prokurör Katre Talviste ja sotsiaalkindlustusametis töötav Hannaliisa Uusma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles