Värska Vesi kasvatas mullu nii käivet kui kasumit

BNS
Copy
Eriliselt hea minek oli Värskas toodetud jookidel sel suvel.
Eriliselt hea minek oli Värskas toodetud jookidel sel suvel. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Mineraal- ja joogivee tootja AS Värska Vesi käive kasvas möödunud aastal tunamullusega võrreldes 0,5 protsenti 10,5 miljoni euroni, ettevõtte puhaskasum kerkis samal ajal 7,6 protsenti 537 800 euroni.

Seejuures kasvas põhitoodete müük 7 protsenti, samas allhangete müük vähenes 10 protsenti. Ettevõtte müügitulust moodustas 16 protsenti eksport ja 84 protsenti müük Eestisse. Suurim ekspordi sihtriik oli Läti. Kõige enam ehk 49 protsenti kasvas eksport Soome, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Ettevõtte üldhalduskulud olid mullu 1,1 miljonit eurot ja turustuskulud ligi 4,3 miljonit eurot. Üldkulud suurenesid aastaga 2 protsenti ja turustuskulud 3 protsenti. Ettevõtte 2020. aasta põhivarade kulum oli ligi 1,1 miljonit eurot, mida oli 1 protsendi võrra enam kui aasta varem.

Mullu investeeris Värska Vesi materiaalsesse põhivarasse kokku 1,5 miljonit eurot. Eelmisel aastal sai valmis ka 233 400-eurone PVC-hall ning parendusi ja täiendusi olemasolevatele ehitistele tehti ligi 398 000 euro väärtuses.

Lisaks alustati uue mahlatoodete liini ehitusega, kuhu investeeriti 40 600 eurot ja alustati päikesepaneelide paigaldusega katusele, millele kulutati eelmisel aastal 80 400 eurot.

Mullu töötas ettevõttes 74 töötajat ehk sama palju kui 2019. aastal. Palgakulu kasvas aastaga aga 8,1 protsenti 1,4 miljoni euroni.

Tänavu on joogitootja põhieesmärk firma turupositsiooni säilitamine koduturul ja ekspordi osakaalu kasvatamine. Seejuures on eesmärgiks suurendada 2021. aastal müüki ja turuosa eeskätt Soomes ja vähendada allhangete osakaalu kogumüügist eelkõige koduturul.

Lisaks plaanib ettevõte tuua turule uusi kõrgema lisandväärtusega tervislikke tooteid mineraalvee baasil. Ühtlasi on eesmärgiks käibe kasvatamine 5 protsendi võrra ja kasumi eesmärgiks on seatud 800 000 eurot.

1993. aastal asutatud AS Värska Vesi jätkas 1973. aaastal Värska sovhoosis alustatud mineraalvee tootmist. Ettevõte tegeleb põhiliselt mineraalvee ja allikavee tootmisega ning realiseerimisega. Ettevõtte peamised kaubamärgid on Värska Originaal, Värska Allikavesi, Nordic Springs, Biomari ja Värska Vurtsvasser.

AS Värska Vesi omanikud on Emphora Holding OÜ, UJ Invest OÜ ja Värska Kaevud OÜ. Ettevõtte tegelikud kasusaajad on 34,18 protsendiga Georg Mahla ning Oliver Jõgeva, Rauno Jõgeva ja Birgit Kadak kõik 19,63-protsendilise osalusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles