Hargla koolis saab õppida planeeti säästma

Tiit Loim
, reporter
Copy
Gaia õppesuuna klassis on fookuses looduse säästmine ja keskkonnast ning planeedist hoolimine. Õpetaja Jandra Mölder lausus, et tunneb uhkust, kuna tema endagi samas klassis käivad lapsed Lukas (pildil) ja Kaisa on väga hoolikad ja viivad maas vedelevat prahti märgates selle alati prügikasti.
Gaia õppesuuna klassis on fookuses looduse säästmine ja keskkonnast ning planeedist hoolimine. Õpetaja Jandra Mölder lausus, et tunneb uhkust, kuna tema endagi samas klassis käivad lapsed Lukas (pildil) ja Kaisa on väga hoolikad ja viivad maas vedelevat prahti märgates selle alati prügikasti. Foto: Arvo Meeks

Esimene september tuleb Hargla kooli Gaia õppesuuna klassis tavapäraselt, kuna üldhariduskooli traditsioonidest peavad nad kinni. Küll aga istutab esimesse klassi astuja puu ning hoolitseb selle eest põhikooli lõpuni. Samuti ei jäta õpilased prügi vedelema, kui seda maas näevad – seda kõike on maast madalast õpetanud loodushoidlik haridus.

Tänavu alustab Gaia klass Valgamaal Hargla koolis kolmandat tegutsemisõppeaastat. Kaks aastat tagasi alustas esimeses klassis neli õpilast ja tänavu liitub nüüdseks kolmandasse klassi minejatega veel üks esimese klassi juntsu, nii moodustub viie õpilasega liitklass.

Nagu selgitas klassijuhataja Jandra Mölder, tähendab Gaia Kreeka mütoloogias emakest maad ehk maajumalannat, kellest on sündinud kõik siin maa peal. Gaia hariduski on seotud maaga: põhimõteteks lugupidamine ja hoolimine iseendast, lähedastest, keskkonnast ja meie koduplaneedist. Tegu on võrdlemisi uue suunaga. Gaia hariduse rahvusvahelise organisatsiooni kodulehe andmeil on haridussuunda nüüdseks edendatud umbes 15 aastat, tegutsetakse rohkem kui 50 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles