Varstus leidis aset maailma esimene Võro-Seto noortefest

Sten Mahov
Copy
Osalejad said improvisatsiooni töötoas kujutada erisuguseid transpordivahendeid. Pildil olev peaks olema auto.
Osalejad said improvisatsiooni töötoas kujutada erisuguseid transpordivahendeid. Pildil olev peaks olema auto. Foto: Sten Mahov

Ligi 50 Võro- ning Setomaa noort kogunes läinud reedel Rõuge vallas asuvasse Varstu kultuurikeskusesse, et maha pidada just neile mõeldud esimene ühispidu. Mitmesuguste tegevuste ning kultuuriprogrammi kõrval ootasid noored kõige enam uute sõprade leidmist ning taaskohtumist vanadega.

Nagu tõdes festivali üks korraldajaid, Varstu kultuurikeskuse juhataja Kadri Laube, oli ettevõtmisel kaks peamist mõtet: teadvustada noortele kahe eriilmelise rahvuse ning kultuuri olemasolu Võrumaal, samuti tuua noori rohkem kultuurist osa saama.

«Ma ei ütleks, et Võro ja Seto inimesed on tülis, aga tugev konkurents ning rebimine ikka käib. Öelda, et võrukesed on setodest paremad või vastupidi, ei ole mu meelest õige, sest kuidas sa võrdled kahte eraldiseisvat kultuuri. Need kaks ei peaks konkureerima, vaid oma väed ühendama, et ka maailmas silma paista,» leidis korraldusmeeskonda kuuluv Võrumaa noor Eliisabet Raju. «Stereotüüpne arvamus on, et võrokesed ja setod ei saa läbi – ei saagi, kui ei suhtle! Minul endal ei ole ühtegi kontakti setodega, mis oleks loomulikult tekkinud,» lisas ta. «Soovin isegi leida uusi kontakte ning tutvusi. Sellise emotsiooniga tahaks siit lahkuda, et esmaspäeval oleks hea kooli minna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles