Võrumaa eripäradele lisandus uus kiht

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Nopri talu sõir on praegu märgiseta, sest erineb kokkulepitud retseptist rasvaprotsendi poolest. Sõirale esitatud nõuetele vastav märgiga toode tuleb taluperemees Tiit Niilo sõnul müügile paari nädala jooksul.
Nopri talu sõir on praegu märgiseta, sest erineb kokkulepitud retseptist rasvaprotsendi poolest. Sõirale esitatud nõuetele vastav märgiga toode tuleb taluperemees Tiit Niilo sõnul müügile paari nädala jooksul. Foto: Arved Breidaks

Lõuna-Eesti sõiratootjad teevad tööd, et kolm kuud tagasi Euroopa Liidult kohalikule kohupiimajuustule saadud geograafiline märgis tooks tulevikus ka majanduslikku tulu, suurendaks Seto- ja Võrumaa tuntust ning tooks piirkonda rohkem külalisi.

MTÜ Seto Küük juhatuse liikme Inara Luigase sõnul on sõirale märgise saamise lugu olnud pikk. «Pidime Euroopa ametnikele täpselt kirjeldama, milline on sõira värvus, konsistents, rasva- ja soolasisaldus, piima päritolu ja nii edasi,» meenutas Luigas. Tema sõnul tuli tõestada, et Seto- ja Võrumaal valmiv eriline kohupiimajuust valmib vanavanaemade retsepti järgi ning kohapeal kasvatatud lehma piimast.

Au sees algupärane retsept

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles