Valga kavandab Vabaduse tänava ümber kujundamist

LEPM
Copy
Mõlemas suunas on laada ajal liiklus suletud ka Vabaduse tänaval.
Mõlemas suunas on laada ajal liiklus suletud ka Vabaduse tänaval. Foto: Valga vallavalitsus

Valga vallavalitsus on kujundamas Vabaduse tänava tulevikuvisiooni ja kutsub elanikke kaasa rääkima ning arvamust avaldama linnale nii olulise tänava osas.

«Oleme otsimas Vabaduse tänavale uut ruumilist lahendust. Vabaduse tänav on peamine Valga linna äritänav, kus asub hulgaliselt väikeseid poode, kohvikuid ja muid teenuseid. Kuid praegune tänavaruumi lahendus neid piisavalt ei toeta. Lai sõidutee soodustab kihutamist ning suured kiirused tekitavad müra ja tolmu. Müra ja tolm koos kitsaste kõnniteedega ja puuduva haljastusega ei kutsu paraku inimesi tänavat kõndimiseks kasutama,» tõdes vallaarhitekt Jiri Tintera, kelle hinnangul kannatavad tänava puudulike kõndimis- ja parkimisvõimaluste tõttu ka sealsed ärid ja ettevõtted.

Selleks, et Vabaduse tänavale tähelepanu pöörata, sai suveperioodil korraldatud ruumieksperiment. Ajutiselt sai kitsendatud sõiduteid ja paigaldatud haljastus koos istumisvõimalustega. «Soovisime katsetada, kuidas ümberjagatud ruum toimib, kuidas inimesed sellesse suhtuvad ning kas ümberkorraldused tekitavad liikluskaose,» selgitas Tintera, kes on ühtlasi ruumieksperimendi üks eestvedaja lisades, et soov on tulevikus muuta Vabaduse tänav Valga elanike ja külastajate meelispaigaks, kust on võimalik läbi sõita nii jalgratta kui ka autoga, sealjuures leida autole ka sobiv parkimiskoht.

Sama oluline on, et tänaval oleks mugav jalutada, puude varjus istudes kohvi rüübata ning poode külastada. Sama vajalik on, et Vabaduse tänav pakuks ohutut kooliteed Priimetsa kooli õpilastele ning Valga muuseumile võimalust laieneda oma ekspositsiooniga hoonest väljapoole.

Tintera kinnitab, et enne talve eemaldatakse ruumieksperimendil kasutatud kujunduselemendid tänavalt.

Avalik arutelu toimub esmaspäeval, 13. septembril kell 17 Priimetsa kooli õuel. Paari tunni jooksul selgitatakse elanikele kavatsusi seoses Vabaduse tänavaga ning arutatakse ühiselt, kuidas Vabaduse tänavat muuta. Urbanist ja endine Paide linnaarhitekt Elo Kiivet jagab valgalastega oma kogemusi elanike kaasamisel Paide linna keskväljaku ümberkujundamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles