Taevaskojas leiti puhta looduse näitaja

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Haruldane korallnarmik
Haruldane korallnarmik Foto: Ahti Bleive

Põlva vallas Taevaskojas leiti haruldane seen – korallnarmik, mis kasvab vaid metsades, kus inimene pole laastamistööd teinud. Harulduse leidsid kaitseressursside ameti töötajad, kes andsid sellest teada külavanem Ahti Bleivele.

Mõistagi läks külavanem haruldast seent oma silmaga kaema. «Leiukohas oli neid seeni mitme palginoti küljes ja mõni neist oli umbes 20–30 sentimeetri pikkune kogum. Väga keeruline oli sageli eristada, kas tegemist on ühe või mitme seenega. Ilmselt kasvas mitu seent piki kõdunevat notti,» kirjeldas ta avanenud vaatepilti.

Korallnarmik on üks poolesajast põlismetsa indikaatorliigist, mis näitab, et kasvupaigas on metsaelu pikemat aega käinud olulise inimmõjuta. Peamiselt kasvab ta kasel ja haaval, harvem teistel lehtpuudel. Korallnarmik eelistab jalal surnud puid või lamapuitu, viljakehad kasvavad sageli irdunud koore alt välja. Kübara asemel on tal aga rohkete peenikeste harudega pundar, mis näeb välja kui kusagilt troopilisest merest pärit korall. Korallnarmikut on nimetatud ka maailma kõige ilusamaks seeneks.

Korallnarmikut võib kohata juulist oktoobrini. Eestis on teda seni leitud ligi poolesajal korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles