Fotograaf leidis metsa alt hiidseene

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valgamaal Võrtsjärve lähistel teeservas leitud hiidmuna, mille läbimõõt oli 25–30 sentimeetrit. Valge seen paistis kaugelt silma.
Valgamaal Võrtsjärve lähistel teeservas leitud hiidmuna, mille läbimõõt oli 25–30 sentimeetrit. Valge seen paistis kaugelt silma. Foto: Arvo Meeks

Lõuna-Eesti Postimehe fotograaf märkas teisipäeval Tõrva vallas Pikasilla lähistel teest kolme-nelja meetri kaugusel metsa all seent läbimõõduga 25–30 sentimeetrit. Suur valge viljakeha torkas juba kaugelt silma.

Mükoloog Teele Jairus kinnitas pildi põhjal, et tegu on hiidmunaga. Kuigi viljakeha suuruse poolest on tegu atraktiivse seenega, ei saa tema sõnul hiidmuna siiski haruldaseks liigiks pidada. Täpsemalt aga hiidmuna levikut tema andmetel keegi Eestis hinnanud pole.

Teadaolevalt Eesti suurim murumuna on leitud Ida-Virumaalt Saka kandist. Selle ümbermõõt oli 198 ja kõrgus 41 sentimeetrit ning kaal 16 kilo. Tavaliselt jäävad need siiski väiksemaks. Raamatu «400 Eesti seent» andmetel on nende seente läbimõõt tavaliselt kuni pool meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles