KOV VALIMISED 2021 ⟩ Valimised peaksid tegema lõpu segaduste ajale Rõuge vallas

Madis Perli
, videoreporter
Copy
Rõuge vald
Rõuge vald Foto: LEPM

Rõuge vald paistab tänavustel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel üle Eesti silma sellega, et võrreldes eelmiste valimistega 2017. aastal väheneb volikogu liikmete arv kõige enam. Kui Alutaguse, Kanepi, Põltsamaa, Tapa, Valga ja Vormsi vallas vähendati liikmete arvu kahe võrra, siis Rõuge vallavolikogusse pääseb nüüd koguni kaheksa inimest varasemast vähem: senise 27 asemel 19.

Tegelikult oli juba 2016. aasta lõpus sõlmitud Rõuge, Haanja, Varstu, Misso ja Mõniste valla ühinemislepingus kirjas just selline arv: «Vallavolikogu koosseisus on 19 liiget, kes valitakse 5 valimisringkonnas, mis moodustatakse ühinevate omavalitsuste territooriumite põhjal.»

Riigi valimisteenistuse kommunikatsioonijuhi Kristi Sobaku sõnul tuli nelja aasta eest aga seadusest tuleneva nõudega Rõuge volikogu liikmete arvu suurendada, sest ka väikseimal ringkonnal peab olema vähemalt kolm mandaati. Teistes ühinevates omavalitsustes oli elanikke palju rohkem kui väikseimas ringkonnas: Misso valla Rõuge vallale jäänud osas. Kohtade jagunemise suhe vastavalt rahvaarvule pidi aga seejuures säilima ning nii saadigi Rõuge volikogu suuruseks 27 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles