KOV VALIMISED 2021 Võitja võtab Setomaal ka sellel korral kõik

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Setomaa vald
Setomaa vald Foto: LEPM

Hunnitu Reegi maja taastamine Värskas, pidulik-pühaliku monumendi rajamine Vabadussõjas langenutele Värska keskuses, Värska lahe sadam ja rannapromenaad on maamärgid, mis jäävad meenutama Setomaa valla esimest nelja aastat. Ent kas Setomaa vald ongi üksnes Värska, kuhu avalikku raha paigutatakse, küsib valimisvõitlusest haaratud Setomaal nii mõnigi rahulolematu hääl.

Neli aastat tagasi Värska, Mikitamäe ja Meremäe valla ning Luhamaa kandi küladest moodustatud Setomaa vald sündis paljuski tänu laineharjale jõudnud setode rahvuslikule tuhinale, mis oli vallutanud kultuuriinimeste, poliitikute, ettevõtjate meeled nii seto valdades kui kaugemal. Eesti põhiseaduse üks loojaid Jüri Adams on tagantjärele eraviisiliselt tunnistanud, et poleks uskunud, et selles rahvas peitub selline jõud, mis neil «oma» omavalitsuseni võimaldas jõuda.

Et oma (rahvus)valla loomine oli tõepoolest rahva tahe, sai kinnituse 2017. aasta kohalikel valimisel. Valimisliitu Ühine Setomaa koondunud seto valla suurimad eestvõitlejad ja poolehoidjad saavutasid mäekõrguse võidu ning võtsid 15-liikmelises volikogus enda kätte 12 tooli. Teiseks jäänud valimisliit Iga Nulga Heaks pidi leppima kahe ning Keskerakond ühe kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles