Viiruse hulk Lõuna-Eestis on veidi vähenenud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson.
Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu eelmise nädala tulemused näitavad, et viirus on ühtlaselt üle Eesti laiali. Lõuna-Eestis on viirusekogus mõnevõrra vähenenud, Kesk-Eestis suure viirusekogusega asulaid juurde tulnud. Hiiumaa on jätkuvalt koroonaviirusest sama hästi kui vaba.

Uuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson avaldas heameelt, et suurt viirusekoguse kasvu pole viimastel nädalatel olnud. Lõuna-Eestis püsib koroonaviiruse tase Eesti keskmist olukorda kirjeldava indeksiga võrreldes küll jätkuvalt veidi kõrgem, kuid võrreldes paari eelneva nädalaga on olukord mõnevõrra leevenenud. Samas on Kesk-Eestis ja Pärnumaal mitmes asulas viirusekogus kasvanud. «See pilt laseb arvata, et uute nakkusjuhtumiste lisandumine püsib ka järgnevatel nädalatel üsna sarnane praegusele.»

Kõige halvem on uuringu järgi Lõuna-Eesti asulatest olukord Vastseliinas ja Tõrvas. Seal viitab näitaja viiruse väga laialdasele levikule. Viirus on uuringutulemuste põhjal laiemalt levinud ka Kanepis ja Räpinas. Põlvas ja Võrus on viirusekandjate hulk proove aluseks võttes mõõdukas. Valgas, Otepääl, Antslas ja Värskas on aga viirusekandjaid uuringu kohaselt väga vähe.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles