Arved Breidaks: kehtestame digiaktsiisi

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Arved Breidaks
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Külade ühendamine kiire kaablivõrguga pole kohalike valimiste pea- ega isegi kõrvalteema. Seni silma hakanud valimisprogrammides libisetakse sellest üle pealiskaudse lubadusega interneti paremale levikule kaasa aidata, soodustada ja edendada, kui selleks soodne juhus peaks avanema.

Kohe-kohe kännu tagant lahti pääsevat kogu maa internetiseerimist on aeg-ajalt lehepealkirjades küll ette kuulutatud ja peakaableid maasse ka kaevatakse. Paraku on Eesti hajusa asustuse eripära arvestades kaabli maakoju tõmbamine pahatihti seotud kuludega, mis ühele perele üle jõu käivad.

Nõrkemiseni on räägitud, kuidas pandeemia on soodustanud kodus töötamist, sealjuures kolimist maale, kus nakatumisrisk väiksem. Kui varem oli maal mõeldamatu elada oma seapõrssa ja kartulimaata, siis moodsal ajal ei kujuta keegi ette maaelu internetita.

Arvestades tööelu, aga ka näiteks TV ja muu meelelahutuse üha laialdasemat kolimist internetti, on kiire internetiühendus vältimatu eeldus, et maal üldse elataks. See on kohati isegi olulisem kui mustkattega sõidutee, sest kui teed lagunevad meil paar korda aastas, siis normaalset võrguühendust läheb vaja iga päev. Kui soovida maaelu edenemist, tuleb netiühenduste loomist käsitleda võrdsena igapäevaste põhiteenustega nagu elekter, sõidutee, puhas joogivesi, prügivedu.

Kõik teenused vajavad toimimiseks ja arendamiseks raha. Kaablivõrgu rajamine maale maksab palju ja kallis on ka selle harutamine pealiinist oma taluni ehk niinimetatud viimase kilomeetri katmine.

Kiire internet on kohati saanud maal isegi olulisemaks kui mustkattega sõidutee, sest kui teed lagunevad meil paar korda aastas, siis normaalset võrguühendust läheb vaja iga päev.

Et raha riigieelarvesse pühast vaimust ei teki, pakun välja mõtte kehtestada Eestis digiaktsiis. Mootorikütuse aktsiisi eest ehitatakse teid, miks ei võiks siis kehtida aktsiis interneti kasutamise eest? Kogutav raha paigutataks ühenduse parandamisse.

Kütuseaktsiis peaks tarbijaid suunama vähem kütust kulutama, sigaretiaktsiis vähem suitsetama ja alkoholiaktsiis vähem purjutama. Seni pole kuulnud, et aktsiisitõus kellegi kaineks oleks teinud või bussiga sõitma pannud. Samuti ei vähendaks digiaktsiis interneti tarbimist, vaid võimaldaks kvaliteeditõusu kaudu selle kasutamist avardada. Pealegi leidub internetis ka üksjagu pahesid, mistap oleks aktsiis ka juriidiliselt igati korrektne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles