Põlvamaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Noored võimlejad oma oskusi näitamas.
Noored võimlejad oma oskusi näitamas. Foto: Andre Laine

Põlvas reklaamiti võimlemist

Eesti spordiselts Kalev korraldas Põlvas Mesikäpa hallis harrastusvõimlemise reklaampäevad. Laupäeval leidis aset koolitus ning pühapäeval oli võimalik võimlemisfestivalil «Võluvad poosid» näha 22 kava, mida esitasid võimlemis-, tantsu- ja liikumisrühmad üle kogu Eesti.

Ürituse eestvedaja Andre Laine sõnul on oluline, et Põlvasse jõuaks rohkem erinäolisi üritusi ja siin saaks tegeleda võimalikult paljude huvialadega. Teiste seas esines ka Põlva kooli võimlemisrühm. LEPM

Noored sooritasid alkoholi testoste

Suvel leidis Põlvamaa 33 müügikohas aset alkohoolsete jookide testostmine. Selle korraldas Põlvamaa arenduskeskus koostöös Kagu politseijaoskonnaga. Oste tegid 19-aastased Põlva gümnaasiumi noored: noormees ja kaks neiut.

Sel aastal sellest testist meedias eelnevalt ei teavitatud. Peaeesmärk oli välja selgitada dokumendi küsimise sagedus alkoholiostu puhul.

Põlvamaal külastati 33 müügikohta, sealhulgas 25 kauplust ja kaheksat tanklat. Põlva vallas käidi 16, Räpina vallas 10 ja Kanepi vallas seitsmes müügikohas. Kokku sooritati 35 ostu, millest üheksal juhul dokumenti ei küsitud. Põlva linna suurpoodides ei pööratud noortele tähelepanu iseteeninduskassades, samas tavakassas küsiti dokumenti.

Noormees sooritas 16 ostu, millest kahe puhul temalt dokumenti ei küsitud. Tüdrukute 19 ostu puhul ei küsitud dokumenti seitsmel korral.

Aastatega on olukord pisut paranenud. 2014. aastal tervise arengu instituudi läbi viidud alkohoolsete jookide testostmisel Põlva valla müügikohtades küsiti dokumenti vaid kahe ostu korral 16st.

Alkoholi müüakse Eestis ostjatele alates 18. eluaastast. LEPM

Kultuurikeskuses esitletakse pärimuskogumikku

Tuleval esmaspäeval esitletakse Põlva kultuurikeskuses kogumikku «Käokiräs», kuhu on koondatud Põlva kihelkonna ja selle lähiümbruse pärimus.

Materjal saadi peamiselt Eesti kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivist. Raamatust leiab rütmilisi lugemisi, laule, mänge, jutte, vanasõnu, mõistatusi ja vanarahvatarkusi.

Raamatu koostaja on Põlva ühe vanima folkloorirühma Käokirjas juhendaja Merike Tigas, kes sai idee Käokirjase loojalt ja juhendajalt ning Moisekatsi Elohelü pikaaegselt juhilt Ülle Podekratilt.

Raamatuesitlusel tutvustavad folklooriansambel Käokirjase liikmed noorte abilistega teosesse kirja pandud materjali.

Kohapeal on võimalus koos ansambliga mängida ja laulda ning raamatut kaasa osta.

Esitlusel osalemise soovist tuleb meilitsi teada anda Helje Põvvatile. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles