Jaan Rapp: hiiliv epideemia

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Homme algab nii Eestis kui mujal Euroopas järjekordne spordinädal, tuues kaasa hulga liikuma kutsuvaid üritusi. Kuna igasuguseid kampaaniaid on Eestis omajagu, võib tekkida teatav trots. No miks peab meelitama inimesi käsu korras liikuma?

Taas kord kerkib pähe küsimus viimasel ajal palju räägitud valikuvabadusest.

Inimene, kes ei lase valikuvabadusele rõhudes end vaktsineerida koroona vastu, seab sedavõrra suuremasse ohtu kaasinimesed. Samuti mõjutab teatud määral meid kõiki ka see, kui ülekaalulisi üha rohkem on. Pole ju saladus, et ülekaal ja rasvumine loovad soodsa pinnase näiteks südame-veresoonkonnahaiguste või teist tüüpi diabeedi väljakujunemiseks. Ja mida rohkem on neid haigusi, seda enam on meie keskel õnnetuid inimesi ja seda koormatum on meditsiinisüsteem.

Näitajad on aga karmid. 2018. aastal läbi viidud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu andmetel oli ülekaalulisi (kaaluindeks 25–29,9) mehi Eestis 40 protsenti ja naisi 26 protsenti. Rasvunuid ehk veel kõrgema kaaluindeksiga inimesi oli meeste seas 21 ja naiste seas 18 protsenti. Kõlab nagu epideemia, mis pisitasa võimust võtab.

Karta on, et ega need näitajad viimastel aastatel paremuse poole liikunud pole. Koolinoorte seast võrsub ülekaalulisi üha juurde. Tervise arengu instituudi andmetel on Eestis ülekaaluliste, sealhulgas rasvunud 11-, 13- ja 15-aastaste osakaal suurenenud aastatel 2001–2017 keskmiselt ligi kolm korda.

Õnneks nähakse koolides tõsiselt vaeva selle nimel, et noori rohkem liikuma saada. Paljudes haridusasutustes saab vahetunnil keksida siseterviserajal või arendada oma tasakaaluoskust koolimaja juures kasvavate puude vahele tõmmatud tasakaalulindil.

Karta on, et ega need näitajad viimastel aastatel paremuse poole liikunud pole. Koolinoorte seast võrsub ülekaalulisi üha juurde.

Sellisel, mis seto kablakargaja Jaan Roose koos superstaar Madonnaga tuurile viis. Kui mõne päeva eest teleris äsja sellise lindi saanud Pärnu Ülejõe põhikooli noori näidati, kinnitasid nad kui ühest suust, et lindil trikitamine on põnevamgi kui nutitelefonis olemine.

Mõistagi võib taoline vaimustus noortel kiirelt kaduda. Sestap tuleb liikumisharrastuse edendajatel pidevalt vaeva näha, et nii õpilasi kui täisealisi rohkem liikuma saada. Algav spordinädal annab selleks kindlasti oma panuse, aidates rasvumise epideemiat pidurdada. Seda tagasi pöörata tundub aga pea võimatu olevat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles