Valga tutvustab Veneetsias siinsete linnade kohanemist kahanemisega

LEPM
Copy
Valga tutvustab Veneetsias siinsete linnade kohanemist kahanemisega.
Valga tutvustab Veneetsias siinsete linnade kohanemist kahanemisega. Foto: Valga vallavalitsus

Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajad viibivad sel nädalal Veneetsia arhitektuuribiennaalil, kus seekordne Eesti näitus räägib kahanevate linnade valikutest ja võimalustest.

Eesti ekspositsioon “Plats! Väärikas kahanemine” koondab väikelinnade kogemused toimetulekul rahvaarvu vähenemisega ning vajalikud muutused linnaruumis, et pakkuda elanikele jätkuvasti meeldivat ja kaasaegset elukeskkonda.

Väljapaneku keskmeks on tühjenenud linnade vabanemine üleliigsetest hoonetest, mille tarbeks filmiti Valgas Aasa tn 1 kortermaja lammutamist. Seda ümbritsevad virtuaalsed näited Lõuna-Eesti linnades rajatud uutest keskväljakutest, mille abil on linnaruum ümber mõtestatud ning elanike liikumine suunatud linna südamikku.

„Valga jaoks on esinemine Veneetsia arhitektuuribiennaalil märgiline, sest see võtab kokku ja toob maailmapubliku ette aastate pikkuse töö, mida oleme teinud kahaneva linna elukeskkonna kvaliteedi tõstmisel,“ rääkis Valga vallaarhitekt Jiri Tintera. „Näeme, et sarnaste väljakutsete ees seisavad paljud linnad üle terve maailma ning lahenduseks on just investeeringud avalikku ruumi ning keskkonna kohandamine allesjäänud elanike vajadustele.“

„Näha Valga püüdlusi terve maailma ette tooduna on väga võimas elamus, Eesti ekspositsioon on tõeliselt väljapaistev,“ lisas Valga vallavalitsuse välisprojektide juhtivspetsialist Lea Vutt. „Tutvudes biennaali teiste väljapanekutega, torkas silma, et paljud linnad üle maailma otsivad uusi vaatenurki ja võimalusi elanike muutunud vajadustele vastamiseks. Toome siit kaasa värskeid ideid ja häid mõtteid, mida saab meilgi rakendada.“

Reedel, 24. septembril toimub Veneetsia arhitektuuribiennaali raames Lõuna-Eesti omavalitsuste vestlusring, kus arutletakse, millise muutuse on kaasa toonud linnades rajatud uued keskväljakud. Arutelu korraldajaid huvitab, kuidas on programmis „Hea avalik ruum“ osalenud linnade keskväljakud mõjutatud kohalikku ettevõtlust, kultuurielu, kogukonna sidusust, turismi ja enesehinnangut. Samuti, milliseid muid arenguprotsesse on muutunud linnasüda esile kutsunud ning millised on omavalitsuste ootused riigile.

„On paratamatu, et suured muutused ei toimu üleöö, vaid võtavad natuke aega,“ rääkis Valga vallavalitsuse liige Põim Kama. „Uued keskväljakud andsid võimaluse vaadata linnaruumi värske pilguga, avanesid uued võimalused ürituste korraldamiseks, ettevõtluseks ja vaba aja veetmiseks, mida varem näha ei osatud. Kuid see on kõigest üks samm ning palju tööd seisab veel ees. Valga ja kõigi teiste kahanevate linnade avalik ruum peab võtma suuna meeldiva elukeskkonna loomiseks ka siis, kui sellest rõõmu tundvaid inimesi on jäänud vähemaks“.

Veneetsia arhitektuuribiennaalil 24. septembril toimuva Eesti väikelinnadele pühendatud seminari salvestused pannakse vaatamiseks err.ee lehele ning Eesti Arhitektuuri Keskuse Youtube´i kanalisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles