Mati Määrits: et nad ei väsiks

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits
Mati Määrits Foto: Kristjan Teedema

Kuidas hoida sädeinimesi ja kasvatada peale uusi, et meie seltsielu sootuks välja ei sureks? Nendele mõtetele suunas mind Põlva valla külavanemate kogemusreis läinud nädala lõpus Ida-Virumaale.

Vahel on kasulik ühisjoonte ja erinevuste leidmiseks sõita kodust võimalikult kaugele – sedapuhku siis esmalt Kohtla-Järve lähedal asuvasse Kiiklasse, kus maapõu on kaevanduskäikusid täis, üleval aga toimetavad pöörase entusiasmiga MTÜ Maadaam tegijad eesotsas rahvamaja juhataja Ruth Linnardiga. Ainuüksi rahvamaja on muljet avaldav – see on paras lahmakas, aga iga tuba ja nurk on tegevustega kaetud. Eraldi ruumid on muinasjuttude kuulamiseks, käsitöö tegemiseks, meisterdamiseks, enda valmistatud kostüümide hoidmiseks, sportimiseks, rahvatantsuks ja paljuks muuks. Kusjuures selgelt on näha, et need ei seisa lihtsalt niisama.

Kiikla puhul võib muidugi targutada, et mis viga seltsielu edendada, kui maapõuetasudega jõukust kogunud endine Mäetaguse vald selleks vajalikud tingimused lõi. Aga olgu hoone kui tahes üles vuntsitud – sisu annavad sellele kohalikud inimesed. Töötuks jäänud naised, kelle mehed käivad Soomes tööl, ei lasknud käsi rüppe ning leidsid endale esmalt rakendust pehmete mänguasjade valmistamisel Rootsi turu tarbeks. Nüüdseks on naised töö leidnud, aga seltsitegevusel on hoog jätkuvalt sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles