Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajad külastasid Kaunast

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 delegatsioon Kaunases.
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 delegatsioon Kaunases. Foto: Tartu 2024 tiim

35-liikmeline Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 delegatsioon, kuhu kuulusid ka Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajad, külastasid möödunud nädala lõpus Kaunast ja Kaunase rajooni.

Visiit korraldati, kuna Kaunas koos ümbritseva rajooniga on järgmisel aastal Euroopa kultuuripealinn ja tutvustas möödunud nädala lõpus Kaunase Foorumil oma programmi.

«Meie eesmärk oli näha, millises seisus on Kaunase regioon mõni kuu enne kultuuripealinna algust,» ütles Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator Annela Laaneots. «Külastasime mitut omavalitsust, Kačerginėt ja Zapyškist, kus kohtusime ka Kačerginė omavalitsusjuhi ja Zapyškise asevallavanemaga. Mõlemad tõdesid, et ettevalmistus kultuuripealinnaks on liitnud kogukondi ühise eesmärgi nimel pingutama ja teiste kogemustest õppimine on laiendanud juba praegu nende kogukonnaliikmete silmaringi.»

Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajad külastasid ka Raudondvarise lossis asuvat muuseumi, kus oli eksponeeritud Jaapani kunsti näitus. Kohtuti muuseumi direktori Zigmas Kalesinskasega, kes selgitas, et Euroopa kultuuripealinna aastaks plaanitakse sinna kontserti koostöös Berliini ooperiteatriga ning tsirkusekunstietendust koostöös Itaalia tsirkusega.

Zapyškises külastati sealset loomemaja Stuba, mille eestvedajad tutvustasid Leedu iidset laulutraditsiooni. Külastati ka kogukonna tootjate ühist poodi Lokali ja väisati Kaunase Foorumi sündmusi.

Kohtumisel Kaunase regiooni koordinaatori Lukas Alysisega ilmnes, et ettevalmistus kultuuripealinnaks on kulgenud üsnagi sama moodi nagu Lõuna-Eestis. Programmi tuhandest sündmusest on sada plaanitud väljapoole Kaunase linna, lisaks 10 festivali ja mitu üleregioonilist ettevõtmist.

Lisaks esindajatele Lõuna-Eesti omavalitsustest ja Tartu 2024 meeskonnast osalesid külaskäigul ka maakondlike arenduskeskuste esindajad.

Ka Kaunas on Euroopa kultuuripealinn koos ümbritseva regiooniga, nii nagu ka Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit 2024. aastal koos Lõuna-Eesti valdadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles