Küsitlus: sügis toob kaasa igasuguseid viirushaigusi. Milliste nippidega end ja lähedasi kaitsete?

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Kaidi Kerdt
Kaidi Kerdt Foto: Arved Breidaks

KAIDI KERDT, Kirsi talu perenaine

«Meie pere katsub võimalikult palju viibida värskes õhus. Setomaal on õnneks piisavalt metsi ja matkaradasid, mida saab külastada, ja iga nädala lõpus naudime suitsusauna, mis viirused kenasti eemale aitab peletada. Kui haigusvimm hakkab ligi hiilima, siis hea kuum mustsõstra-vaarikatee meega ning ingver aitavad alati.»

Maarika Loodus.
Maarika Loodus. Foto: Setomaa Vallavalitsus

MAARIKA LOODUS, sotsiaaltöötaja

«Püüame suvel süüa võimalikult palju koduaias valminud vitamiinirohkeid marju, et immuunsüsteem jaksaks sügisel viirustega võidelda. Ka värske sibul ja küüslauk on sage lisand toidus, lapselapsed armastavad väga teed meega. Kui köha või nohu hakkab ligi tikkuma, on külmkapis hanerasvasalv ning jahedate ilmade saabudes oleme viimastel aastatel avastanud vanade siberlaste tarkuse ja mägrarasvakuuri teinud.»

Kati Taal.
Kati Taal. Foto: Kuvatõmmis/Arved Breidaks

KATI TAAL, rahvakultuuri edendaja

«Liposoomne C-vitamiin, külma veega karastamine, eeterlikud õlid. Kõige alus on tervislik, piima- ja lihavaba, nisuvaba toit. Kõige tõhusamad on minu kogemusel alternatiivsed meetodid.

Üks retsept ka: kookosõli sees lühikest aega keedetud saialilled. Korjad saialilled, paned potti, kallad kookosõli peale, lased korraks keema ja siis ööpäeva seista. Siis lased hangunud kookosõli uuesti soojaks, kurnad saialilled välja ja valad segu purki. Üks teelusikatäis päevas, põletikevastane ja immuunsust tugevdav. Tarvitame ka küüslauku ja samuti sibulat.»

Viljar Kavant
Viljar Kavant Foto: Arved Breidaks

VILJAR KAVANT, töömees

«Kõige esimene asi on riietus. Pole halba ja külma ilma, kui oled hästi riietatud. 90 protsenti kehasoojusest väljub pea kaudu. Müts pähe! EKRE mehed võivad kaabu ka pähe lüüa. Ja palju tuleb süüa küüslauku. Minu lemmik on küüslaugusalat punapeediga. Terav alkohol ei aita. See on müüt.»

Aivar Nigol
Aivar Nigol Foto: Arvo Meeks

AIVAR NIGOL, spordimees

«Liigun värskes õhus, jälgin toitumist, olen kaitsepoogitud ja teen seda vastavalt perearsti soovitustele. Riietun vastavalt ilmale ja tegevusele. Kasutan rahvameditsiini, näiteks mett. Pesen käsi ja praegu kannan avalikes kohtades maski.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles