Seto nädal kulmineerub Seto Kongressiga Värskas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
XII Seto Kongress toimus Värskas 9. oktoobril 2017.
XII Seto Kongress toimus Värskas 9. oktoobril 2017. Foto: Merlin Lõiv

Järgmine nädal on Seto nädal – Seto Nätal. XI Seto kultuuri nädal saab alguse pühapäeval toimuva veebiviktoriiniga ja lõppeb 9. oktoobril XIII Seto Kongressiga.

9. oktoober on esimese Seto Kongressi kokkukutsumise päev. See toimus 1921. aastal tollases Petserimaa maakonnakeskuses Petseris ja kestis kaks päeva. Tänavu täitub sündmusest sada aastat.

9. oktoobrit aga on hakatud pidama Setomaa päevaks ning sellele eelnevat nädalat Seto nädalaks. Igal päeval toimuvad Seto kultuuri tutvustavad tegemised, mis aitavad seto keelt ja kultuuri tutvustada ja edasi anda. Osa sündmustest on suunatud väljapoole, näiteks keele- ja käsitöö töötoad, seto tantsuõhtud, leeloõhtud. Osa sündmusi ja ettevõtmisi, mis kõnelevad seto kultuurist ja ajaloost, toimuvad lasteaedades ning koolitundides, teatas Setomaa vallavalitsus.

Seto nädala tegemistest ja sündmustest saab täpsemalt uurida ja vaadata Facebooki lehelt Seto Nätäl ja Setomaa valla kultuurikalendrist.

XIII Seto Kongress toimub 9. oktoobril. See on Setomaa ja seto rahva esinduskogu ning arutab Värskas probleeme ja langetab otsuseid, mis puudutavad Setomaa kultuurilist, majanduslikku ja poliitilist arengut. Kongress toimub korraliselt iga kolme aasta tagant. Eelmine, XII Seto Kongress toimus 9. oktoobril 2017 Värskas.

Nädala sündmusi veavad eest Setomaa kultuurikeskus, Setomaa muuseumid, Setomaa valla koolid ja lasteaiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles