Maarius Suviste: suitsuvorstiga volikokku

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Oleksid vaid valimised sagedamini kui kord iga nelja aasta tagant – küll siis elu oleks ilusam. Just nõnda tundub, kui vaadata, mis praegu aset leiab.

Loomulikult saavad olulised objektid valmis enne valimisi, kuidas siis muidu. Saab särada. Ja loomulikult toimuvad kokkusaamised, kõned-vastuvõtud sellise hooga, mille sarnast varem ei olegi näinud.

Lisaks tuleb lubadusi, häid soove, tähelepanu ja ilusaid sõnu justkui küllusesarvest. Üks ilusam kui teine: parandame (mõni ütleb parendame), hoolime, hoolitseme, teeme, võtame arvesse, anname endast parima, teeme kõik endast oleneva ja teised kaunissõnad.

Samas kipub osa unustama, mida nad neli aastat tagasi lubasid ning nii ei pea imestama, kui kindlasõnalised lubadused korduvad taas. Näiteks ühes vallas lubasid kandideerijad tasuta toitu lasteaialastele juba neli aastat tagasi, aga ei ole selle aja jooksul mitte midagi muutunud. Toit läks hoopis perele kallimaks. Olgugi et oldi võimul ja parima tahtmise korral oleks ju saanud. Ja nüüd jälle sama jutt.

See-eest mõni teine, kavalam, ei lubagi otseselt midagi. Peale selle, et püüavad kindlustada ja säilitada olemasolevat juhtimise kurssi omavalitsuses.

Ei ole ju palju tahetud, kui valijad tuleksid meelde ka valimistevahelisel ajal.

Aga ikkagi. Korraga enne valimisi on justkui iga hääl jälle oluline, kulla hinnaga. «Aga miks teid viimased kolm aastat näha ei olnud? Kus olite, kus end peitsite?» Just nõnda küsis memmeke poe ees kohalikelt poliitikutelt, kes kampaaniat läbi viisid.

Ta rääkis, et on enda valitud volikogu liikmele ja nüüd taas kandidaadile aastate jooksul mitu-mitu korda kirjutanud, helistanud. Ei ole aga vastu kirjutatud ega tagasi helistatud. Ta otsis vastust põletavale küsimusele: «Millal pättused lõppevad?» Aga enne valimisi on võimule ihkaja justkui taas sõber ja superkangelane platsis ning jutt nõnda ilus, et hakka või jälle uskuma.

Ei ole ju palju tahetud, kui valijad meenuksid ka valimistevahelisel ajal.

Ja kui poliitabsurdi langeda, siis kas valijad ei ole tõesti väärt seda, et saaksid tarest tarre käivatelt kandideerijatelt või poliitlaadalistelt suitsuvorsti, mett, suhkrut, kompvekki, šokolaadi ja muid produkte ka siis, kui valimisi parajasti ukse ees ei ole. Kostitamine kestku kogu aeg – mitte et head ja paremat saab ainult kord iga nelja aasta tagant sügisel.

Eks näis, mis valimispäeval valimisjaoskondade ees toimuma hakkab. Kõigele lisaks gurmeelauad ja bändid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles