KOV VALIMISED 2021 ⟩ Valgamaa esinumbrid vastavad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sügis Karula ümbruses
Sügis Karula ümbruses Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Omavalitsuse volikogude valimiste eel palusime Valga maakonnas kandideerivate nimekirjade esinumbritel vastata 2000 tähemärgi ulatuses küsimusele: „Mida teeksite koduomavalitsuses ära valituks osutudes?” Vastused õnnestus saada peaaegu kõigilt Otepää, Tõrva ja Valga valla nimekirjade esinumbritelt. Otepää valla keskerakondlaste nimekirja esindajana saatis vastused nimekirja teine number Uuno Laul, kuna esinumber Jaanus Raidal viibis Eestist eemal.

Otepää vald

Ants Frosch (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Otepää vajab selgeid eesmärke ning uut juhtimiskultuuri. Vallamajas ei ole kohta korruptsioonil ja minnalaskmisel. Ametis olgu ausad, pädevad ja teotahtelised inimesed. Vallavalitsuse ning allasutuste juhid elagu meie vallas. Olukord, kus mitu neist Otepääle vaid tööle käib, nende kodu ja pere, kogu tööväline elu on aga teises vallas või linnas, ei taga arusaamist kohalikust argipäevast.

Usalduse taastamine valla juhtide vastu põhineb nõudlikkusel eeskätt enese suhtes, koostööl ning kõigi võrdsel ja lugupidaval kohtlemisel. Tuleb luua sisekontroll ning rakendada korruptsiooniennetust. Hädavajalik on avatud valitsemine, sealhulgas volikogu istungite ülekanne reaalajas. Vallavalitsuse struktuuri optimeerimine algab selle näoga rahva poole pööramisest. Otsustusprotsessis peab olema koht külavanematest ja huvigruppidest koosneval kogukonna nõukogul.

Traditsioonilise pere väärtustamine nõuab valla juhtidelt ja volinikelt isiklikku eeskuju. Korras lasteaiad ja koolid kodukohas, samuti koolibusside taastamine on prioriteet. Ühtegi kooli ei suleta, koolieelikud peavad saama lasteaeda kodu lähedal ning tasuta toidu. EKRE tagab sünnitoetuse 1200 eurot ning 800 eurot ranitsatoetust koolitee alustajale. Tuleb tugiprogramm noortele spetsialistidele ja peredele, kes soovivad vallas kodu rajada. Valla asumid saavad mängu- ja spordiväljakud ning nüüdisaegse välisilme.

Hoolime eakatest – hooldekodukoht koduvallas on abivajaja õigus. Omastehoolduseks tagatakse riiklik miinimumpalk kuus. Juubeliks saavad vanaduspensionärid 500 eurot toetust. Vajaduspõhine ühis- ja sotsiaaltransport on parim lahendus hajaasustusega piirkonnas.

Looduskaunis keskkond on valla arengu alus ning selle säilitamiseks tuleb tagada inimese, looduse ja ettevõtluse tasakaal. Kooskõla otsingut Otepää looduspargi ja maaomanike vahel juhtigu vallavalitsus. Tulgu targad töökohad – IT ja loomemajandus saab tuge! Rahvuslik pärand väärib ausse tõstmist – Jakob Hurda sünnipäeva tähistamine 22. juulil saagu traditsiooniks.

Jaanus Barkala (valimisliit Ühinenud Kogukonnad):

Olen Otepää poliitmaastikul tegutsenud üle 25 aasta. Praegusel valimisperioodil olen külastanud inimesi meie laienenud valla kaugemateski piirkondades. See kogemus on andnud palju teadmisi, arvamusi ja ideid, millest järgmisel neljal aastal juhinduda.

Ma ei ole vallajuht, kelle tööstiil on kabinetis tagumikutundide istumine. Olen vallamajas alati saadaval, kui see on vajalik, kuid suur osa tööajast möödub siiski välitingimustes tööd tehes.

Ametis oleva vallavanemana ei pea ma õigeks anda järgmiseks perioodiks suuri lubadusi. Olen teinud oma tööd ausalt ja pühendumisega ning rakendanud parimal moel oma oskusi valla hüvanguks. Valituks osutudes luban selliselt ka jätkata.

Enne valimisi on populaarne välja hõigata loosung, et piirkond vajab muutusi. Kindlasti ongi muutustel oluline roll. Üks periood lõppeb ja teine algab ning uus pole kunagi samasugune nagu vana. Me kõik oleme pidevas muutumises ja sellega tuleb osata kaasa minna ning areneda.

Minu arvates on loosunglikest muutumistest hoopis olulisem stabiilsus. Otepää valla viimaste aastate edu on taganud stabiilne valitsemine ning vähesed poliitkähmlused. Hoian seda suunda. Vald peab olema avatud ja koostöövalmis kõigi elanike gruppidega igast valla piirkonnast, kõigi valimisliitude ja erakondade esindajatega, naaberomavalitsuste ja riigiasutustega.

Suhtun positiivselt uuendustesse ning olen paindlik keerulistele probleemidele nüüdisaegsete lahenduste leidmisel. Korraldan valla asju ausalt ja asjatundlikult, otsustan läbimõeldult ning tegutsen professionaalselt ja kohusetundlikult.

Et olla edukas kogukond, ei või jätta nõrgemaid maha. Vald on meie kõigi kodu, kus ei ole tõrjutuid, võitjaid ega kaotajaid. Kodus on igaüks väärtuslik ja oodatud.

Oleme meeskonnaga ühtehoidvad ja inimesekesksed, lojaalsed valijatele ja toetajatele ning empaatilised vastaste ja oponentide suhtes. Kindlustame ausa asjaajamise, stabiilsuse ja kodurahu, mis on valla arengu oluline eeldus.

Kuldar Veere (Reformierakond):

Vähendame valitsemiskulusid. Pole vaja maksta volinikele tasusid ega teha kulusid, mille ainsaks sisuks on «koalitsiooni hind», nagu seda on volikogu ees õigustanud eelarve-majanduskomisjoni juht.

Algatame Otepää kesklinna kortermajade-lasteaia-kooli piirkonna detailplaneeringu, et muuta seal linnaruum elanikesõbralikuks. Mänguväljakuid, jalutusteid ja varjualuseid on vaja just sinna, mitte vallamaja ette.

Päästame tänase vallavõimu poolt hävingule määratud muinsuskaitsealuse vana Puka koolimaja ja anname neile ruumidele koostöös kohalike elanikega kasutuse.

Lisaks Pühajärve rannale muudame ka Nõuni järve rannaala atraktiivseks avalikuks rannaks, kus ettevõtjad saavad ja tahavad puhkajatele oma teenuseid pakkuda.

Paneme käima õhtuse koolibussiringi, et ka kaugemate piirkondade lapsed saaks käia trennides ja huviringides.

Raskustes peredele tuleb lisaks majanduslikule toetusele pakkuda ka vajalikke tugiteenuseid, et neid iseseisvalt toimetulevaks aidata.

Ehitame valmis erihoolekandemaja, kus saab pakkuda mitmesuguseid tegevusi eakatele ja puuetega inimestele.

Teede remontimist teostame analüüsitud ja kinnitatud teehoiukava alusel, mitte ei lähtuks isiklikest huvidest. Nii saab avalikkus teedehoius kaasa rääkida ja samas ka infot planeeritavatest teeparandustest.

Lõpetame kahtlased tehingud valla varaga ja arusaamatud kingitused omadele. Vara antakse rendile konkursiga ja vastava korra alusel.

Viime ehitushankeid läbi ausalt ja professionaalselt. Nii säästame valla raha, mille eest saab elanikele rohkem hüvesid pakkuda.

Pöörame vallavõimu näoga kodanike poole, st vallavõim kuulab rahvast ja arvestab nende arvamusega.

Valla arengut kavandame koos rahvaga.

Miia Pallase (valimisliit Sinu Otepää):

Toetaksin valla kõikide koolide ja lasteaedade arengut. Leiaksin veel enam koostöövõimalusi eri õppeasutuste vahel. Vaatan, et säiliks olemasolevad huvihariduse võimalused ja panustaksin huvihariduse mitmekülgsemaks muutmisse. Aitaksin leida võimalused koolide ventilatsioonisüsteemide uuendamiseks.

Tuleks leida vallale vastava haridusega ametnik, kes viiks läbi hankeid ja vastutaks ka hangete korrektse läbiviimise eest.

Kindlasti toetaksin kultuuri- ja spordisündmuste toimumist ja toomist Otepää valda.

Üksinda ei suuda ma midagi ära teha, aga üheskoos teeme küll.

Peeter Kangur (erakond Isamaa):

Otepää vallavolikokku kandideerin põhimõttel: mõistlikum on olla otsuste tegemise juures, kui püüda neid hiljem muuta.

Olen abikaasa, isa, õpetaja, harrastusmesinik, rahvatantsija, külavanem ja looduses liikuja. Kõik need ongi põhjused, miks kandideerin Otepää vallavolikokku. Kõik need teemad lähevad mulle korda.

Elu meie vallas peab kestma kõikides külades: iga korstna suits on oluline. Need, kes rajanud siia kodu, soovitavad seda teha ka oma lastel ja lastelastel. Pean väga oluliseks, et valla koolielu jätkub kõikides senistes haridusasutustes. Kõik kooli töötajad ja ka direktorid peavad olema kohalikud inimesed. Lihtsalt tunniandjaid pole tegelikult meile vaja. Usun, et head kohapealsed õpetajad suudavad õpetada ettevõtlikke noori. Et luua soodne pinnas tulevikuettevõtjatele, kes tahaksid siia tagasi tulla.

Usun, et tark ettevõtlus ja paremad töökohad on peamiseks eelduseks, et inimesed elaksid hästi. Ettevõtlus peab toetama kohaliku piirkonna arengut ning kogukonna heaolu kasvu. Tööstuspiirkondi tuleb planeerida nii, et kaitstud on ka ümberkaudsete elanike huvid. Samas on meile olulised kõik töökohad.

Minu jaoks on puidust vineeri tootmine mõistlikum tegevus, kui selle jahvatamine pelletiteks. Ka Otepää linna oleme suutnud viimaste aastatega lagedaks jahvatada. Linnasüdames on avanenud uhke vaade punaarmeelaste monumendile (taustaks uhke silt «comeback»). Seejuures on Vabadussõja mälestussammas kuuride ja aedade taga peidus. Millegipärast varjame ka vaadet linnamäe orule. Kas pimedas helendav Otepää silt on tähtsam kui linnamäe org?

Minule endale meeldib matkata. Olen veendunud, et Otepää piirkonna tõmbenumbriks on siinne loodus. Turist, kes tuleb Otepääle, peab jõudma kaugemale kui Munamäe ja Kuutsemäe suusanõlvad. Avastamist ja avatuna hoidmist väärivad meie matkarajad, rattateed ja lihtsad metsateed. Juurdepääs peab säilima väikejärvede kallasradadele ning ujumiskohtadele.

Siin tahangi elada!

Uuno Laul (Keskerakond):

Otepää Keskerakonna valimisnimekirja programm on lühike ja konkreetne ning lähtub lihtsate inimeste tavapärastest vajadustest ja soovidest laste, kodu ja kodukoha heaks. Kõik see, mis paneks inimeste silmad särama ja tooks naeratuse näole. Sellepärast on meie moto «Teeme Otepää valla säravaks!».

Mõned põhipunktid:

Otepää valla arengu heaks! Joogivesi puhtamaks, kruusateed tolmuvabaks, kõik tänavad mustkatte alla! Teeme kõik, et jätkuks lähiajal Tatra–Otepää maantee remont. Otepää vald turismimekana maailmakaardile!

Noorte perede ja eakate heaks! Kaotame lasteaedades järk-järgult kohatasu, sünnitoetus vähemalt 700 €. Eakatele päevakeskused ja võimalus minna soodsalt ujulasse/võimlasse tervist tugevdama.

Keskerakonna algatusel tõuseb keskmine vanaduspension 2023. aastaks praeguselt 552 eurolt 654 euroni. Järgmisel aastal tõuseb üksi elava eaka toetus tänaselt 115-lt 200 euroni.

Maarahva heaks! Uuenduslikke lahendusi tasuta ühistranspordi kasutuse laiendamiseks! Rohkem otepäälase kaardi soodustusvõimalusi.

Lastega perede heaks! Tasuta toitlustuse lasteaedadesse! Muudame Apteekrimetsa puhke-parkmetsaks.

Ettevõtluse heaks! Üürimajad tööjõu tagamiseks! Korraldame ettevõtjate ümarlaudu, otsime lahendusi ääremaastumise vältimiseks.

Puka rahva heaks! Kergliiklustee Puka alevikku! Kanalisatsioonitrass alevikus iga majapidamiseni.

Turvatunde heaks! Tähistatud ülekäigukohad Pühajärve teele aedlinna piires, Sihva asulas ja mujal. Liikluskorraldus turvaliseks.

Sotsiaalse turvalisuse heaks! Tõstame küttepuude toetuse 100 euroni, riigi matusetoetusele lisaks 50 €! Väärtustame koduhooldusteenust.

Vallakodanike heaks! Seni valgustamata tänavatele ja korterelamute vahele nüüdisaaegne valgustus.

Tervise ja meie laste heaks! Rajame uusi ning korrastame välijõusaale ja mänguväljakuid Nõuni, Sangaste, Keeni, Puka ning Sihva asulates.

Valla juhtimise parandamiseks! Kaasame kodanikeühendusi ja meie elanikke valla juhtimisse, viime sisse kaasava eelarve.

Tõrva vald

Maido Ruusmann (Reformierakond):

Üks fookus on elanike arvu kasvatamine. Selleks on plaanis käima lükata noorte perede toetusprogramm, mis sisaldab nii soodustingimustel maa ja laenu saamist kui ka vajadusel kolimisel toetusega abiks olemist. Kui kahe aasta eest hakkasime pakkuma kõikides valla lasteaedades tasuta toitu, siis järgmisel valimisperioodil kaotame lasteaia kohatasud, et leevendada vanemate rahalist koormust ning muuta Tõrva vald parimaks paigaks pere loomiseks. Samuti keskendume noortele rikkaliku vaba aja veetmise võimaluste loomisele: rekonstrueerime Tõrvas Riiska linnaosa korvpalliväljaku vingeks mängupargiks, rajame mänguväljakuid valla küladesse ning ehitame Ritsu siseekstreemspordihalli.

Et vallas oleks enam kultuuri ja meelelahutust, soovime Tõrva kõrtsihoone ehitada kultuuri- ja meelelahutuskeskuseks, et lisaks suvistele väliüritustele ja kammersaalis toimuvatele kõrgkultuurisündmustele oleks võimalik korralikes sisetingimustes nautida kultuurilisi ülesastumisi ja lõõgastuda.

Kindlasti jätkame ettevõtjate igakülgset toetamist. Täiesti uue asjana loome uue tööstusala Helme alevikku, kuhu saab meelitada investeeringuid, kutsuda ettevõtteid, kes pakuksid tasuvat tööd.

Samuti on prioriteet jätkuvalt teede olukord – jätkame erateede remonditoetuse pakkumisega ning vallateede parendamisega. Alustame kergliiklusteede väljaarendamisega Ala–Taagepera, Tõrva–Patküla ja Tõrva–Rulli suunal liiklusohutuse suurendamiseks.

Sport on Tõrva valla jaoks tähtis – jätkame spordiklubide toetamist ja -taristu parendamist, sh rajame korraliku petangiväljaku ja toetame Tõrva motokompleksi arendamist Härma karjääris.

Lisaks on plaanis Tõrva linna rajada purkkaev, mida kohalikud pikisilmi oodanud on. Eakatele rohkemate võimaluste pakkumiseks lükkame käima väärikate ülikooli ja pakume nutiõpet. Ehitame Tõrva polikliiniku hoonest tänapäevase perearstikeskuse ning seisame jätkuvalt mitmekesise eriarstiabi kättesaadavuse eest kohapeal.

Meie valimisplatvormiga saab tutvuda Tõrva reformierakondlaste kodulehel.

Karl Kirt (valimisliit Ühtne Kogukond):

Muudame omavalitsuse veelgi paremaks paigaks, kus elada, pere luua, väärikalt vananeda, saada kvaliteetset haridust ja tarbida kultuuri.

Pakume alternatiivset lähenemist vallajuhtimisele ja uusi ideid valla arendamiseks. Soovime investeerida rohkem inimestesse ning muuta elukeskkonda ja avalikku ruumi veelgi mõnusamaks.

Inimestesse investeering tähendab tulevikus suuremat kogukonnatunnet. Aktiivsed kogukonnad tagavad hea meie-tunde. Ühtseks vallaks kasvamine võtabki aega, kuid aega ja raha tuleb investeerida igasse piirkonda, eelistamata üht teisele. Tugev kogukond tähendab aktiivseid külaseltse, kvaliteetseid, jätkusuutlikke ja kodulähedasi põhikoole ja lasteaedasid ning atraktiivset Tõrva gümnaasiumit, turvalist elukeskkonda, aktiivset kultuurielu ning sotsiaalset turvalisust.

Ühtne kogukond vajab erinevaid tahke. Näiteks kaasava eelarve jätkuvat rakendamist, kogukonnaühingute toetamist, kultuuritegijate toetamist, korrastatuid turismiobjekte ning noorte ja eakate toetamist.

Ei saa unustada head elukeskkonda ega avalikku ruumi. Äärealade omavalitsuste üks arengupidur on üürikorterite vähesus, mis takistab noortel oma elu sisseseadmist. Sama tähtis on korrastatud vallaruum eri piirkondades, mis tähendab, et oleksid head mänguplatsid, hea parkimiskorraldus kortermajade juures, ohutud kõnniteed ja tolmuvabad ning rekonstrueeritud sõiduteed.

Paneme rõhku ka kultuuriväärtustele ja puhkekohtadele. Tahame korrastada kultuuriobjekte ja tuua neid rohkem esile. Rannaalad vajavad rohkem läbimõeldust ning investeeringuid, et inimestel oleks seal meeldiv.

Palju on tehtud ja selles on suur panus kogukonnal, kuid palju on veel teha. Meie valimisliidu Ühtne Kogukond programmiga on võimalik tutvuda meie kodulehel, kuid ka postkastidesse jõuab meie programm õige pea. Samuti on kõik ideed valla arendamiseks jätkuvalt oodatud, sest oleme kokku leppinud, et meie programm ei ole kivisse raiutud ning kõik ideed väärivad arutamist.

Ülle Juht (Keskerakond):

Kõige olulisem on tagada areng kõikides valla piirkondades ja valdkondades.

Äärmiselt tähtis on ka, et siin elavatel inimestel oleks hea. Välisest olulisem on sisu. See, mis meid hoiab, turvatunde tagab, emotsioone loob ja lisab usku homsesse.

Vallas on tehtud palju vajalikku. Loodu on uuenduslik ja nüüdisaegne. Alates keskväljakust ja veemõnulast, lõpetades suurepärase staadioniga. Aga ka teha on veel palju.

Omavalitsuse alustala on inimesed ja eesmärk oma rahva teenimine, heaolu. Seega on vaja fookus jõulisemalt suunata inimesele.

Kaugtöövõimalused ei ahelda inimesi enam keskustesse. Kahtlemata on olulisim lasteaiakohtade ja kvaliteetse hariduse olemasolu. Kuid pingerea esikolmikusse kuulub teema, mis käsitleb töövälist aega: kultuur, huviringid, sport, meelelahutus. Plaanime mitmekesisemat ja kättesaadavamat huviharidust.

Uus Teatri-ja Muusikamaja annab kultuurivaldkonna arengule tugeva tõuke. Muuseumid ja raamatukogud vajavad nüüdisajastamist, muusikakool oma maja.

Suund on noorte tegevuste mitmekesistamisele ja noorte aktiivsemale kaasamisele. Meie ülesanne on neid õpetada, toetada, suunata, arendada ja võimalusi luua. Iga noor, kes otsustab jääda kodukohta, on kulda väärt.

Vaja on rajada nüüdisaegne tervisekeskus ja puuetega inimeste päevakeskus, avada vaimse tervise nõustamiskabinet, toetada erivajadustega laste tugiteenuste osutamist. Külaliikumine vajab hoogu.

Teenuste olemasolu, kättesaadavus ja kvaliteet määrab oluliselt kohapõhise valiku, samas on üha enam hinda minemas vaimsed väärtused, suhtumine ja kogukonna hoiak.

Tõstame esiplaanile kohaliku elaniku. Eelistame oma ettevõtjaid, kaitstes nii kohalikku turgu.

Väikeses kogukonnas on hindamatu väärtus koostööl. Koostöö väärtustamine igal tasandil on oluline. Suund ja eesmärk peab meid kõik ühendama. Oluline on oskus kuulata ja kaasata.

Meie planeeritavad tegevused tagavad elanikele kindlustunde ja hoolivuse elukaare vältel. Siin elavatel inimestel peab olema hea. See peab olema tunnetatav, mõõdetav ja arendatav.

Valga vald

Uno Kaskpeit (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond):

Pöörame rohkem tähelepanu läbimõeldud linnaruumi kujundamisele. Arstiabi peab olema kättesaadav. Paljastame valelikkuse, vassimise ja korruptsiooni valla juhtimises.

Tõstame valla laste sünnitoetust ja ranitsatoetust! Tagame igale lapsele ühe tasuta huvihariduse (-ringi).

Vallateede hooldus peab muutuma paremaks. Teid tuleb korras hoida igal aastaajal ja iga ilmaga.

Hoiame ära Valga valla ääremaastumise. Tagame korraliku transpordiühenduse vallakeskusega.

Arendame Jaanikese motokeskusest vaba aja veetmise pargi valla rahvale. Toetame kohalikke ettevõtjaid.

Suurendame kaasava eelarve osakaalu Valga vallas.

Me ei luba suruda koolidesse ja lasteaedadesse sooneutraalsust, homopropagandat, multikultit või muid eestlaste elujõudu pärssivaid võõraid äärmusideoloogiaid. Lapsed peavad saama koolist parima hariduse, eestimeelse kasvatuse ja eluterved väärtushoiakud.

Lauri Drubinš (Reformierakond):

Elame väga suure potentsiaaliga vallas, kus tarkade otsuste ja valikutega võimalik väga palju head korda saata. Olen veendunud, et vallaelu kiire ja tõhusa arengu võti peitub koostöös ja stabiilses juhtimises. Meil on vaja muuta oma koduvald niivõrd väärikaks, et inimestel tekib soov tulla siia elama ja ettevõtetel soov siia investeerida.

Omavalitsuse peamise ülesanne on tagada selle elanikele vajalikud kodulähedased teenused ning kaunis elukeskkond. Valitsemine peab seejuures olema aus, avatud ja läbipaistev ning elanikud pikaajaliste plaanide tegemisse kaasatud. Reformierakonna üks innovaatiline tegevus nüüdisaegsete elutingimuste loomisel on plaan rajada üle terve valla pakiautomaatide võrgustik, et ka maapiirkondade elanikud saaksid vajalikud kaubad ja teenused mugavalt kätte. Loomulikult pöörame tähelepanu jalg- ja kergliiklusteedele (nt Tartu tn ja Metsa tn, Õru), et inimesed saaksid ohutult ja mugavalt liikuda. Pöörame tähelepanu ka autoteede olukorrale, prioriteetne teelõik on Tambre tee, sealt edasi teised olulised teesõlmed.

Elutähtsate teenuste järjepidevuse tagamine on vajalik, sest juba praegu on meie vallas puudus arstidest, päästjatest, politseinikest ja õpetajatest. Mure lahendamiseks on plaanis hakata nende erialade õppijatele stipendiume maksma, et tuua ametitesse vajalikku järelkasvu. Et valla avalik ruum püsiks korras, tuleb oluliselt parandada jäätmemajandust, paigaldades suurematesse keskustesse ja asulatesse uued prügikonteinerid (sh rõivajäätmetele) ning jätkates tõhusamalt eterniidi ja suurjäätmete kogumisringidega. Suurendame järelevalvet prügistajate tabamiseks ning toetame nõu ja jõuga heakorrakampaaniaid.

Me ei tohi ära unustada oma juuri. Laulmine ja tants on me rahva alustalad, hoiame rahvakultuuri elus. Rahva soove arvestavate kultuuri- ja spordisündmuste korraldamine ning kultuuri- ja spordiobjektidesse investeerimine on kindlasti prioriteet, millega Reformierakond Valgas soovib tegeleda. Meie tervikprogramm on erakonna kodulehel.

Monika Rogenbaum (Valga 2.1 valimisliit):

Julgeme praktiseerida kogukondlikku juhtimist, tahame kuulata ja arvestada eri piirkondade, huvigruppide ja sektoritega. Volikogu ja komisjonid peavad muutuma sisuliseks töötegemise paigaks, kus vähem poliitikat selle halvemas tähenduses ja senisest palju rohkem väärikusel põhinevaid vallaelu diskussioone, kokkuleppeid, otsuseid.

Valitsemisvastutus on andnud kinnituse, et Valga vallavalitsuse struktuur ei ole piisavalt nüüdisaegne ega lähtu vajalikest teenustest. Keskendume struktuurselt protsesside kujundamisse, et töö toimuks võimalikult kiiresti ja inimestele arusaadavalt. Töötame, et iga inimene saaks vallalt kiiresti positiivse vastuse ning rahva raha oleks kasutatud tõhusalt. Lubame ametikohtadele inimesed, kes valdavad teemat ja soovivad töövaldkonda arendada. Me ei aktsepteeri poliitilisi määramisi ametikohtadele.

Juurutame kultuuri, et vallavalitsus ja ametnikud on valla elaniku jaoks, mitte vastupidi. Ametniku mõistev ja toetav suhtumine teenusetaotlusele või probleemile peab olema reegel. Valla spetsialistid on proaktiivsed ja otsivad lahendusi, mitte ei leia vastupidiseks põhjusi.

Seisame kõikide piirkondade võrdsete arenguvõimaluste eest, kuid arvestame paikkondlike eripäradega. Panustame nii Laatre, Koikküla, Lüllemäe, Õru kui ka Valga linna ja teiste asumite tugevdamisse, et nii luua terviklikult toimivat valda.

Oleme aktiivsed investeeringuteks vahendite taotlemisel. Suurematest objektidest rekonstrueerime noortekeskuse ja muusikakooli, ehitame Priimetsa kooli spordihoone, Lüllemäele uue lasteaiahoone. Tagame nüüdisaegsed töö- ja teenusetingimused valla koolides, lasteaedades, kultuurimajades, raamatukogudes, hoolekandeasutustes.

Teetöödes järgime 2021. aasta suvel volikogus heakskiidu saanud teehoolduskava. Tambre tee saab kauaoodatud remondi.

Veekeskuse valmimiseks otsime lahendust koostöös erasektoriga, et vallaeelarve ei saaks vaid ühe 4,2 miljonit maksva objekti pärast aastateks halvatud ja selle tõttu ei tuleks sulgeda koole ning rahvamaju.

Ester Karuse (Keskerakond):

Esimese asjana tuleb taastada stabiilne valla juhtimine. Oluline on kõikide osapoolte koostöö, mis ei saa väljenduda vaid tühjas jutus, vaid tegudes. Valga vald ei saa areneda, kui üks pool pidevalt tööd halvab. Stabiilsusest algab kõik: energia ja teadmised tuleb suunata kodukoha arendamiseks.

Mida oleme lubanud, seda ka teinud, kuid palju on veel teha! Viime lõpuni Valga põhikooli ujula ja veekeskuse ehitamise, sealjuures võimaldame tasuta ujumise pensionäridele ja puuetega inimestele. Projekteerime ja ehitame Valgast pärit esimese olümpiavõitja Alfred Neulandi nimelise multifunktsionaalse spordi- ja kultuurikeskuse, mida saavad kasutada nii spordiklubid, kooliõpilased kui kultuuritegelased.

Pean oluliseks kiirendada ka asjaajamist vallamajas. Lubame, et kirjadele, taotlustele ja pöördumistele vastatakse 15 päevaga. Koostöös Jalgpalliliiduga viime alustatu lõpule ja ehitame jalgpallihalli Valga linna Kuperjanovi 99. Jätkame kõikides vanuseastmetes kvaliteetse hariduse pakkumist. Korrastame ja muudame nüüdisaegseks Pedeli virgestusala rannapiirkonna. Rajame uusi kergliiklusteid. Teeme korda Tambre tee. Taastame ettevõtluse ümarlauad, kus osalevad ettevõtjad ja vallavalitsuse töötajad.

Väga oluline on tasakaalu leidmine linna ja maa vahel Valga vallas. Paljugi ei ole uues omavalitsuses veel lõplikult paika loksunud. Soovime tegusa ja sidusa kogukonna toel aktiivselt kaasata elanikke valla arendustegevusse. Vallavalitsuses olles käivitasime avalikud arutelud, kindel kavatsus on jätkata kohtumisi vallarahvaga ja osaleda kogukondlikel koosviimistel, et saada tagasisidet vallavalitsuse tegevusele. Kogukondade koostöö üle valla ning avatud partnerlus on jätkuvalt tähtsad. Nõnda peaks kokkuvõttes välja kujunema ka valla ühtsem ja tugevam identiteet.

Loome valla elanike jaoks väärika ja jätkusuutliku elukeskkonna! Me ei kavatsegi mõelda Valga vallast kui ääremaast, vaid püüame ära kasutada kõiki oma võimalusi ja eeliseid. Ja neid pole sugugi vähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles