Võru keele agente oodatakse endast märku andma

LEPM
Copy
Käimasoleva kampaania nn näidisagent ja reklaamnägu on tuntud muusik ja kirjanik Aapo Ilves.
Käimasoleva kampaania nn näidisagent ja reklaamnägu on tuntud muusik ja kirjanik Aapo Ilves. Foto: Jan Rahman

Võru Instituut kutsub häid võru keele oskajaid ennast 1.–7. novembrini toimuva võru keele nädala jaoks võru keele agendiks üles andma. Agent on eeskujuks võru keele igapäevase kasutamisega.

Facebooki võru keele grupi liikmed valisid võru keele nädala selleaastaseks sõnumiks „Kiildke vai är – ma iks kõnõlõ!“ („Keelake või ära – ma räägin ikka!“).

Käimasoleva kampaania nn näidisagent ja reklaamnägu on tuntud muusik ja kirjanik, paljude eesti- ja võrukeelsete laulude looja Aapo Ilves. Ilves haakus rõõmuga vabaduse- ja protestivaimulise sõnumiga ja ütleb: „Ma olõ Ilvesse Aapo ja tii, mis taha. Näütüses kõnõlõ võro kiilt, ku taha, ja tii laulõ, ku taha.“ („Mina olen Ilvese Aapo ja teen, mis tahan. Näiteks räägin võru keelt, kui tahan, ja teen laule, kui tahan.“).

Võru keele agentide värbamise idee on pärit läinud aasta võru keele nädalast. Mullused agendid olid aktiivsed ja julged, mitmed neist panid oma töökoha uksele ja mujale võrukeelseid silte ja teateid ning korraldasid tööl või pereringis väikesi sündmusi (õnneloos, lauamängud, jutuvestmine jne). Paljud jätkasid võru keele igapäevast kasutamist ka pärast võru keele nädalat.

„Läinud aasta kogemus andis kinnitust, et võru keel on rahvakeel,“ meenutab kampaania korraldaja, Võru Instituudi projektijuht Triin Toom. „Ootame kampaaniaga liituma nii endisi kui uusi agente. Agendiks võib ennast üles anda igaüks, kes oskab ja julgeb võru keelt rääkida. Ei ole oluline, kas ta töötab sel ajal paljude inimeste ees, oma väikeses töökohas või päris kodus. Teistele saab eeskujuks olla ka näiteks telefoniga kõneldes või sotsiaalmeedias võru keeles postitades.“

Mullu liitus agendikampaaniaga ligi 300 võru keele kõnelejat, kõik nad kandsid numbrit 001 ja sõnumit „Ma kõnõlõ võro kiilt. Miä on su supõrpavvõr?“. Tänavused agendid saavad juba numbri 002.

Enda nähtavaks tegemiseks võib agent tellida rinnamärgi „Kõnõlõ mukka võro kiilt!“ või kampaania sõnumiga pikkade varrukatega T-särgi. Agente pannakse kirja 12. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles