Valga muuseumi vallutasid putukad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Näituse tekstide ja fotode autor on putukateadlane Urmas Tartes.
Näituse tekstide ja fotode autor on putukateadlane Urmas Tartes. Foto: Margus Ansu

Inimesed ja putukad erinevad esmapilgul üksteisest nagu kosmosesüstik ja aerupaat. Inimesed on suured loomad, putukad väikesed. Inimese keha katab pehme nahk, putukate oma aga kõva kitiinkest. Inimesed oskavad rääkida, putukate helimaailm on inimestele sageli mõistatuseks…

Võib välja tuua palju fakte, miks putukad ja inimesed üksteisest erinevad, kuid nagu võib veenduda Valga muuseumis kuu lõpuni avatud näitusel, on nad paljudel juhtudel hoopis sarnased. Neil on ühised huvid ning mõnigi kord kasutab üks pool teist ära.

Tartu loodusmaja koostatud näitusel «Elu putuka/na/ta/ga» saab sügavuti aimu, kuidas toimib maailm koos putukatega, milline oleks see ilma putukateta ja kuidas on elada putukana oma kitiinkestas. Põhjalikult avatakse putukate ja inimeste vastastikuseid mitmekülgseid suhteid nii vaenulikest sõbralikeni kui ka kasulikest üksteist kahjustavateni.

Putukanäitusel saab vaataja muu hulgas jälgida putukate aasta- ja eluringi, uurida mikroskoobiga putukalaboris pisimaailma, mängida temaatilist sõnamängu, samuti tutvuda igapäevaelu toodetega, mille koostises on putukate loodud ained. Telgis ja klotsimängus saab aga teadmisi putukatest rekordiomanike kohta ja võrrelda nende saavutusi inimrekorditega. Väljas on ka Urmas Tartese imeliselt detailsed putukafotod. Nuputamissõpradele ja põhjalikele näitusekülastajatele on lisaks mõeldud ristsõnad ja märkmelehed küsimustega.

Kõik näitusel väljasolevad tekstid ja fotod on loonud putukateadlane Urmas Tartes. Näituse projektijuht on Krista Tomson. Tegevuste, mängude ja ülesannete loomises lõid kaasa Anneli Ehlvest, Pille-Riin Pärnsalu ja Janika Ruusmaa. Putukakogu valmistas Allan Selin, tekstid korrastas Leelo Laurits ja näituse sidus tervikuks agentuur Pult OÜ. Kõike seda toetas ja tegi võimalikuks keskkonnainvesteeringute keskus.

Näitus jääb Valga muuseumisse 30. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles