Võru elust rääkiv film kandideerib Oscarile

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Film on valminud Olavi Ruitlase samanimelise raamatu põhjal.
Film on valminud Olavi Ruitlase samanimelise raamatu põhjal. Foto: Andres Haabu

Eesti Filmi Instituudi (EFI) kokku kutsutud komisjon otsustas napi hääleenamusega saata Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia parima rahvusvahelise mängufilmi (endise nimega võõrkeelse filmi) kategoorias kandideerima Peeter Simmi lavastatud draama "Vee peal", mille mugandas oma samanimelise romaani järgi stsenaariumiks Olavi Ruitlane.

"Valikuprotsessi iseloomustas häälte jagunemine erinevate filmide vahel ja valik saabus napi enamusega," ütles EFI juht Edith Sepp, kelle vedamisel valis sõltumatu komisjon võitja seitsme kandidaadi seast. "Komisjoni valik näitab, et "oma Eesti lood" on täna äärmiselt olulised."

Komisjoni hinnangul õnnestus Simmil anda hästi edasi emotsionaalne üleskasvamise lugu ning ta tunneb inimlikku soojust oma tegelaste vastu, vaatamata karmile ümbritsevale keskkonnale. Lisaväärtusena jäi komisjonile silma tõetruu ajastutunnetuse saavutamine.

"Karakterid on tõelised ja mõjuvad loomulikuna, sealjuures on näitlejate töö kaasahaarav ja nauditav," märkis Sepp.

"Parima võrukeelse filmi Oscar on meie," ütles Simm talle omasel muhedal viisil.

"On õnn, kui kokku saab hea lugu ja sellega hästi kokku kõlksuv loominguline meeskond," sõnas filmi produtsent Marju Lepp. "Loodame, et meie karuselt helge ja armastusega tehtud film läheb Ameerika filmiakadeemia liikmetele korda."

Filmilugu leiab aset 1980. aastate alguse Eesti NSVs Võru kauni Tamula järve ääres. Peategelane Andres (Rasmus Ermel) on pärast isa Venemaale kadumist ja ema Rootsi põgenemist jäänud kohati järskude vanavanemate kasvatada. Teismelisele Andresele meeldib kalal käia ning teeb ta seda koos veidi vilus kasvanud täisealise sõbra Kollaga (Aarne Soro), keda ta peab "kõige targemaks lollipaberitega meheks".

"Kui sa sinna hullumajja tagasi lähed, siis siia hullumajja ei jää mulle kedagi," sõnab peategelane nukralt, kirjeldades keskkonda, kus tal kasvada tuleb. "Nii kui vee pealt ära astud, saab elu kätte".

Andresel tuleb kasvamise teekonnal seista silmitsi teismeea tavapäraste väljakutsetega esimesest armastusest südame murdumiseni, oma koha leidmisest kooliskäimise raskusteni, aga ka hüljatuse tundest pahurdava vanaisa tervisemuredeni.

"Simm on Ruitlase algupärasest tekstist suutnud luua elulise ja värskena mõjuva pildikese minevikust, samas hoidudes liigsesse nõukogude aja nostalgiasse laskumast ning elu hammasrataste vahele jäänud inimeste suhtes kallutatud hoiakut võtmast," märkis komisjon.

Lisaks Sepale kuulusid komisjoni ERR-i filmiajakirjanik Kaspar Viilup, valdavalt Suurbritannias resideeruv filmikunstnik Elo Soode, operaator Ivar Taim, endine levitaja ja kultuuriministeeriumi audiovisuaalnõunik Siim Rohtla, filmikriitik ja Pimedate Ööde Filmifestivali juht Tiina Lokk, ja filmilavastaja Moonika Siimets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles