Võrus on sündimas kolmikliit (3)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Võru linnapea Anti Allas kogus kohalikel valimistel 1341 häält.
Võru linnapea Anti Allas kogus kohalikel valimistel 1341 häält. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Võru linnas on sündimas kohalikud valimised ülekaalukalt võitnud Sotsiaaldemokraatliku erakonna, kolm mandaati kogunud Reformierakonna ja ühe kohaga volikogusse pääsenud Keskerakonna liit. Täna pidasid osapooled oma esimese läbirääkimiste vooru.

«Oleme alustanud konsultatsioone Reformierakonnaga ja Keskerakonnaga – meie plaan on luua laiapõhjaline koalitsioon,» rääkis Võru linnapea Anti Allas, kelle sõnul oleksid sotsiaaldemokraadid kaasanud koalitsioonipartnerid ka siis, kui oleksid saanud volikogus enamuse. Kolmikliit saaks Võru linnavolikogu 21 kohast endale 14.

Allase sõnul toimus täna esimene ühine konsultatsioon, kus erakonnad vaatasid üle suuremad ühised põhiväärtused, tulevased väljakutsed ja tegevused, samuti kuidas Võru linna kogukonda enam kokku liita. «Täpsustasime rõhuasetusi, kuidas üht või teist asja teha,» lisas kohalikel valimistel 1341 häält kogunud Allas.

«Meil ei ole Reformierakonna ja Keskerakonnaga põhimõttelisi lahknevusi ega eriarvamusi, mida ei saaks läbi arutada,» lausus Allas ning lisas, et ta ei näe hetkel põhjust, miks sellest kolmikliidust ei võiks asja saada. «Koalitsioonis peab olema hea keemia ja läbisaamine, sest omavahel tuleb mitu aastat koostööd teha.»

Linnapea sõnul ei välista valimisvõidu saanud sotsid täna siiski kedagi. «Palusin näiteks ka EKRE käest juba valimisõhtul tutvumiseks nende valimisplatvormi,» sõnas Allas, kelle sõnul pole volikogus kaks mandaati saanud Isamaa erakonnaga seni samas kontakte olnud. «Topeltläbirääkimisi me siiski ei pea, selles oleme kokku leppinud.»

Allase sõnul vaatavad kolm läbirääkimisi pidavat parteid neljapäeval läbi erakondade programmide kattuvused ja lahknevused, samuti vaadatakse otsa eelarve teemadele.

Reformierakonna linnapeakandidaadiks olnud Anti Haugas kinnitas, et tänasel konsultatsioonil räägiti üldistest printsiipidest ja pandi paika ka läbirääkimiste esialgsed plaanid. «Detailidesse me täna veel ei laskunud,» lisas Haugas.

«Meil on ühisosa palju ja järgmisel kohtumistel saame loodetavasti paika panna edasise tegevuskava,» rääkis Haugas. «Halbu ideid ei ole kellelgi, peame ühelt poolt vaatama otsa oma programmidele ja teiselt poolt võimalustele ning seadma nii prioriteedid.»

Haugas nimetas koostöö osas ühelt poolt Anti Allase kogemust ja teisalt Reformierakonna värskust, mis mõjuks Võru linnale positiivselt. «Täna tundub, et põhiarusaamad, printsiibid ja väärtused on meil kõigil ühe koha peal,» lisas ta. «Ka suuremad ideed on valdavalt sarnased.»

«Mina oleksin sellise kolmikliidu puhul väga rahul,» sõnas Haugas. «Ja kui näeme, et kolmikliidust on Võru linnale rohkem kasu, kui kaksikliidust, siis ei ole mitte mingit põhjust, miks peaksime sellele vastu olema.»

Eestimaa Konservatiivne Rahvaerakond sai valimistel Võrus viis volikogu kohta. «Selles mõttes võime tunda heameelt, et kasvatasime volikogus oluliselt oma mandaatide arvu,» lausus EKRE Võru linnapeaks kandideerinud Rain Epler. «Tuleb rõõmu tunda sellest, et tegime hea tulemuse.»

«Poliitikas tuleb oma ideede elluviimiseks alati püüda võimule tulla,» lisas Epler. «Teisalt ei ole meil sellist plaani, et saada iga hinna eest koalitsiooni. Võtame rahulikult ja vaatame, milline seis volikogus kujuneb. Kui on võimalus mõistlike partneritega koalitsioon teha, kus saab teha neid asju, mida tahaksime teha, siis oleme valmis minema. Kuid ei ole ka midagi hullu, kui jääme opositsiooni.»

Sotsiaaldemokraatlik Erakond kogus Võru linnas 2594 häält (47,7%) ja sai linnavolikogus 10 mandaati, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 1192 häält (21,9%) ja 5 mandaati, Eesti Reformierakond 710 häält (13,0%) ja 3 mandaati, Isamaa Erakond 561 häält (10,3%) ja 2 mandaati, Eesti Keskerakond 372 häält (6,8%) ja ühe mandaadi.

Linnapea haigestus koroonasse

Võru linnapea Anti Allas sai valimispäeval teada, et tema koroonatest osutus positiivseks, ja viibib selle nädala lõpuni eneseisolatsioonis. Allas oli eelnevalt vaktsineeritud.

«Esimesed sümptomid ilmnesid neljapäeva hilisõhtul, mil jäin ka isolatsiooni, kuid kahe päeva jooksul enne seda minuga kokku puutunud peaksid jälgima oma tervist,» teatas Allas ning lisas, et lähikontaktiks loetakse, kui kokkupuude kestis vähemalt 15 minutit ja lähemal kui kaks meetrit siseruumis. «Õnneks ei olnud mul valimiskampaaniaga seoses pikki kontakte.»

Võru linna koalitsiooniläbirääkimistel Reformi- ja Keskerakonnaga osales Allas esmaspäeval interneti teel.

«Sel nädalal pean olema kodukontoris, isolatsioon lõpeb pühapäeval. Igatahes olen väga rahul oma otsusega, et vaktsineerisin. Olen vaktsiinile väga tänulik,» lausus Allas, kelle sõnul annab haigusest märku vaid väike nõrkus. «See on ikka öö ja päev, võrreldes mõne minu tuttava kogemustega, kes polnud enne viirusega nakatumist vaktsineeritud.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles