Vaktsineerimisteenus apteekides laieneb

LEPM
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Margus Ansu

Sellest nädalast pakuvad apteegid ka COVID-19 vaktsiini tõhustusdoose ning tasuta gripi vastu vakstineerimist 65 aastastele ja vanematele inimestele.

Eesti Proviisorapteekide Liidu juhi Ly Rootslase sõnul on tegemis suurepärase uudisega kõigile inimestele. „On väga hea, et apteeke on kaasatud jätkuvalt vaktsineerimise korraldusse Eestis. Meie liikmetelt on viimastele päevadel väga palju päritud, et kas ka apteegis on võimalik saada COVID-19 vastast tõhustusdoosi ning kas riigi poolt lubatud tasuta gripi vastu vaktsineerimine 65 aastaste ja eakamate inimeste puhul on võimalik ka apteegis. Meil on hea meel teatada, et mõlemal juhul saame nüüd vastata jaatavalt,“ ütles Rootslane.

COVID-19 tõhustusdoosi saavad 65 aastased ja vanemad inimesed teha 6 kuud peale vaktsineerimiskuuri lõpetamist tingimusel, et nad ei ole põdenud COVID 19. Samuti saavad 6 kuu möödumisel teha tõhustusdoosi kõik tervishoiu-, sotsiaal- ja haridustöötajad. Teisetel alla 65 aastastel inimestel peab vaktsineerimiskuurist olema enne tõhustusdoosi tegemist möödas 8 kuud. COVID-19 läbipõdenud inimestele tõhustusdoose ei soovitata.

COVID-19 vastu vaktsineerimisega alustati apteekides juuli keskel, tänaseks pakutakse seda teenust 24 apteegis üheksas maakonnas. Apteekides on ennast COVID-19 vastu vaktsineerinud üle 8600 inimese.

Gripi vastu vaktsineerimisega alustasid apteegid sel aastal juba neljandat korda, kokku pakutakse teenust 30 apteegis üle Eesti. Apteegis alustati vaktsineerimisega alates 4. oktoobrist ning esialgu oli teada, et tasuta gripi vastu vaktsineerimist pakutakse 65 aastastele ja vanematele inimestele vaid perearsti juures. Eelmisel nädalal võttis Haigekassa vastu otsuse, mis sätestab, et tasuta saavad gripivaktsiini kõik 65 ja enam aastased inimesed. Seega on eakad oodatud ka apteeki tasuta gripivaktsiini saama.

Apteegis korraldavad vaktsineerimist tervishoiuteenuse osutajad, vaktsineerivad peamiselt vastava väljaõppe läbinud meditsiiniõed. Apteek annab teenuse osutamiseks kasutada oma ruumid, seadmed ja IT vahendid. Apteegis kasutatakse vaktsineerimiseks neljavalentset süstitavat gripivaktsiini ning valitud apteekides on saadaval ka lastele mõeldud ninna pihustatav gripivaktsiin. Vaktsineerimiseks on vajalik eelregistreerimine, rohkem infot leiab vaktsineeriapteegis.ee lehelt.

COVID-19 ja gripi vastu vaktsineerimine apteekides on planeeritud kuni aasta lõpuni, vajadusel jätkatakse vaktsineerimist ka uuel aastal.

Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) on Eesti suurim apteeke ühendav organisatsioon, mille liikmeteks on 289 apteeki ja 1100 apteekrit üle Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles