Valga muuseumi maailmahariduskuu tõi kohale üle 100 lapse

LEPM
Copy
Näituse ja maailmaharidusprogrammiga seotud ettekanded viisid läbi Pille Olesk, Marju Rebane ja Margit Behrsin.
Näituse ja maailmaharidusprogrammiga seotud ettekanded viisid läbi Pille Olesk, Marju Rebane ja Margit Behrsin. Foto: Valga muuseum

Oktoobris toimus Valga muuseumis koostöös Valga gümnaasiumiga maailmahariduskuu.

Üheskoos on Pille Oleski eestvedamisel seda korraldatud juba 9 aastat. Selle aasta programm kandis nime: „Mina ja putukas ristteel“. Kokku külastas muuseumi 151 last Valgamaalt.

Haridusprogramm koosnes kolmest osast: näituse külastus koos muuseumi pedagoogiga, ettekanne: söödavad putukad ning töötuba: putukad toidulaual ja küpsistes.

Näitusel "ELU PUTUKA/-NA/-TA/-GA" said lapsed uurida ja uudistada putukate tunnuseid ja eluringi. Inimesed ja putukad erinevad esmapilgul üksteisest nagu kosmosesüstik ja aerupaat. Inimesed on suured, putukad väikesed. Inimese keha katab pehme nahk, putukate keha aga kõva kitiinkest. Inimesed oskavad rääkida, putukate helimaailm on inimeste jaoks sageli mõistatuseks... Võime välja tuua palju fakte, miks putukad ja inimesed üksteisest erinevad, kuid noored said ka teada, mis juhtudel nad hoopis sarnased on, millised on nende ühised huvid ning kuidas üks pool teist kasutab?

Ettekanne: „Putukad toidulaual“ jagas noortele foto-, teksti- ja videomaterjalide vahendusel infot: kus maailmas ja milliseid putukaid toiduks tarvitatakse? Miks süüa putukaid? Milline on putukate toiteväärtus ja koormus keskkonnale võrreldes teiste valguallikatega.

Eurooplastele tundub putukate söömine uudsena, kuid tegelikult pole putukate söömine midagi ennekuulmatut. Juba ürgajal söödi putukaid, millest annab näiteks tunnistust 15 000 aastat vana rohutirtsu maaling muistsete eurooplaste koopaseinal. Tänapäeval on toidu teema väga populaarne, otsitakse uut ja jätkusuutlikku. Oleme oma programmi kaasanud huvitavaid tulevikku suunatud ideid, et õpilased saaksid proovida ise toitu, mida nad vaid teleekraanil näevad. Töötoa käigus tutvustatakse söödavate valgurikaste putukate kasutamisvaldkonda ja suunda. Putukad on üks keskkonnasõbralikumaid supertoite maailmas. Lastel oli võimalik küpsetada muuseumis putukajahust piparkooke.

Näituse ja maailmaharidusprogrammiga seotud ettekanded viisid läbi Pille Olesk, Marju Rebane ja Margit Behrsin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles