Riik toetab piima- ja seakasvatussektorit 5,5 miljoni euroga

BNS
Copy
Lehm Võrumaa farmis.
Lehm Võrumaa farmis. Foto: Arved Breidaks

Valitsus otsustas neljapäeval eraldada 5,5 miljonit eurot piima- ja seakasvatussektorite toetuseks.

«See on vajalik, kuna põllumajandussaaduste hinnad on kasvanud kiiremini kui piima ja sealiha kokkuostuhinnad. Sektorite kasumlikkus on pöördumas negatiivseks, mis kahjuks pole jätkusuutlik,» kirjutas riigihalduse minister Jaak Aab sotsiaalmeedias.

Toetust on võimalik anda maksimaalselt 250 000 eurot ettevõtja kohta ja seda juhul, kui riigiabi või vähese tähtsusega abi limiidid on vabad. Toetust hakkab välja maksma PRIA.

«Lähiajal valmistame koostöös maaeluministeeriumiga ette vastava meetme määruse, kus on toodud ka täpsemad taotlemise tingimused. Loodetavasti õnnestub toetuseid välja maksma hakata juba sel aastal. Meil seisab ees küll riigiabi menetlus, kuna toetust on plaanis anda ka vähese tähtsusega abina ning toetuse maksmiseks on vajalik taotleda Euroopa Komisjonilt riigiabi luba,» märkis Aab.

Riik toetas piima- ja seakasvatust ka COVID-19 esimese laine ajal. 2020. aasta keerulise olukorra leevenduseks maksti juunis 2021 seakasvatusse erakorralise toetusena emistele ja nuumsigadele 3,67 miljonit eurot. Piimahinna suure languse kompenseerimiseks maksti juunis piimatootjatele 4,3 miljonit eurot erakorralist toetust, mis kompenseeris maist kuni detsembrini võrdluses varasema 12 kuuga turult saadava tulu vähenemisest ligi 55 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles